Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » alternator
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:34 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Sob Cze 25, 2011 16:17    Temat postu: alternator

bartvs
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Witam,

Koledzy czy ktoś może przerabiał panienkę na alternator?

Jak tak to jak to wygląda ze strony technicznej i ile jest z tym pracy

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi Smile

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Cze 27, 2011 18:33    Temat postu: Re: alternator

Mysta
Motórzysta
Motórzysta

...ale po co?!

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Cze 28, 2011 00:15    Temat postu: Re: alternator

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

własnie dlaczego przerabiac to dość dużo przeróbek wał kartery cała instałacia zależy co kolega chce osiągnąć tą przeróbką

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Cze 28, 2011 07:26    Temat postu: Re: alternator

regers
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Może koledze chodzi o lepszą niezawodność , lepsze światła itd.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Cze 28, 2011 09:39    Temat postu: Re: alternator

toni175
Motórzysta
Motórzysta

kiedyś załozyłem alternator do swojej panny. zaznaczam że teraz już bym tego nie zrobił. przeróbka polegała na wymianie prawego czopu wału na czop od jawy 350 ts, oraz założeniu całego alternatora z tegoż motocykla. nieodwracalnych przeróbek prócz wału uniknąłem. same kartery w miejscu osadzenia trzeba lekko podszlifować ręcznie aby alternalor "siadł". instalacja akurat dla mnie nie stanowiła problemu. regulator i moduł schowałem w prawej puszce, natomiast aku w lewej. jedyne co zdradza że jest jakakolwiek przeróbka to malutka kontrolka w lampie i dodatowy przełącznik. prądu nigdy mi nie brakkowao i nie brakuje, no chyba że moduł padnie. dużo pracy pochłonęła krzywka sterująca przerywaczem - z tego co pamiętam to wał w jawie obraca się w odwrotną stronę niż w pannoni i trzeba zaprojektować krzywkę w lustrzanym odbiciu. pomijam kwestie ustawienia czopu bo to rzecz oczywista aby nie mieć później niespodzianek przy ustawianiu zapłonu.
alternattor do tej pory mi służy w pierwszej pannoni. przy okazji renowacji motocykla raczej wrócę do oryginalnego rozwiązania ponieważ teraz sa już ogólnie dostępne części.to chyba tyle. przy odrobinie znysłu technicznego operacja jest do wykonania w warunkach domowych, tylko tak jak kolega wyżej zapytał: po co?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Lip 15, 2011 15:36    Temat postu: Re: alternator

bartvs
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Dzięki za odpowiedź.
Ciekawił mnie fakt czy jest z tym dużo pracy. Nie zamierzam przerabiać mojej Panny, ale wiem że coś takiego ludzie robią z Junakami.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Lip 15, 2011 18:16    Temat postu: Re: alternator

Mysta
Motórzysta
Motórzysta

...bo w junakach występuje problem z prądem dlatego ludzie to robią. W pannoni nie ma takowych.

Wink

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Lip 19, 2011 11:11    Temat postu: Re: alternator

bartvs
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

to może powiem z czym mam problem Smile nikną mi światła w mojej Pannie wiem że to jest spowodowane "zimnymi lutami" da się temu jakoś zapobiedz ??

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Lip 20, 2011 10:59    Temat postu: Re: alternator

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

bartvs napisał:
to może powiem z czym mam problem Smile nikną mi światła w mojej Pannie wiem że to jest spowodowane "zimnymi lutami" da się temu jakoś zapobiedz ??

pozbyć się ich Smile . Sprawdź połączenia, zrób nowe końcówki przewodów, wyczyść styki wychodzące z silnika.
pozdr.

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » alternator
 Strona 1 z 1