|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:34 |
Wysłany: Sob Cze 25, 2011 16:17 Temat postu: alternator |
|
 |
|
bartvs Polny popierdalacz

|
Witam,
Koledzy czy ktoś może przerabiał panienkę na alternator?
Jak tak to jak to wygląda ze strony technicznej i ile jest z tym pracy
Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi  |
|
|
Wysłany: Pon Cze 27, 2011 18:33 Temat postu: Re: alternator |
|
 |
|
Mysta Motórzysta

|
...ale po co?! |
|
|
Wysłany: Wto Cze 28, 2011 00:15 Temat postu: Re: alternator |
|
 |
|
Gregor Motórzysta

|
własnie dlaczego przerabiac to dość dużo przeróbek wał kartery cała instałacia zależy co kolega chce osiągnąć tą przeróbką _________________ pikolo |
|
|
Wysłany: Wto Cze 28, 2011 07:26 Temat postu: Re: alternator |
|
 |
|
regers Osiedlowy kamikadze

|
Może koledze chodzi o lepszą niezawodność , lepsze światła itd. _________________ Iż-49 , |
|
|
Wysłany: Wto Cze 28, 2011 09:39 Temat postu: Re: alternator |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

Wiek: 29 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 176 Skąd: starachowice
|
kiedyś załozyłem alternator do swojej panny. zaznaczam że teraz już bym tego nie zrobił. przeróbka polegała na wymianie prawego czopu wału na czop od jawy 350 ts, oraz założeniu całego alternatora z tegoż motocykla. nieodwracalnych przeróbek prócz wału uniknąłem. same kartery w miejscu osadzenia trzeba lekko podszlifować ręcznie aby alternalor "siadł". instalacja akurat dla mnie nie stanowiła problemu. regulator i moduł schowałem w prawej puszce, natomiast aku w lewej. jedyne co zdradza że jest jakakolwiek przeróbka to malutka kontrolka w lampie i dodatowy przełącznik. prądu nigdy mi nie brakkowao i nie brakuje, no chyba że moduł padnie. dużo pracy pochłonęła krzywka sterująca przerywaczem - z tego co pamiętam to wał w jawie obraca się w odwrotną stronę niż w pannoni i trzeba zaprojektować krzywkę w lustrzanym odbiciu. pomijam kwestie ustawienia czopu bo to rzecz oczywista aby nie mieć później niespodzianek przy ustawianiu zapłonu.
alternattor do tej pory mi służy w pierwszej pannoni. przy okazji renowacji motocykla raczej wrócę do oryginalnego rozwiązania ponieważ teraz sa już ogólnie dostępne części.to chyba tyle. przy odrobinie znysłu technicznego operacja jest do wykonania w warunkach domowych, tylko tak jak kolega wyżej zapytał: po co? |
|
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 15:36 Temat postu: Re: alternator |
|
 |
|

|
Dzięki za odpowiedź.
Ciekawił mnie fakt czy jest z tym dużo pracy. Nie zamierzam przerabiać mojej Panny, ale wiem że coś takiego ludzie robią z Junakami. |
|
|
Wysłany: Pią Lip 15, 2011 18:16 Temat postu: Re: alternator |
|
 |
|
Mysta Motórzysta

|
...bo w junakach występuje problem z prądem dlatego ludzie to robią. W pannoni nie ma takowych.
 _________________ www.rajdlubelski.pl |
|
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2011 11:11 Temat postu: Re: alternator |
|
 |
|

|
to może powiem z czym mam problem nikną mi światła w mojej Pannie wiem że to jest spowodowane "zimnymi lutami" da się temu jakoś zapobiedz ?? |
|
|
Wysłany: Sro Lip 20, 2011 10:59 Temat postu: Re: alternator |
|
 |
|
Tomal Motórzysta

|
| bartvs napisał: | to może powiem z czym mam problem nikną mi światła w mojej Pannie wiem że to jest spowodowane "zimnymi lutami" da się temu jakoś zapobiedz ?? |
pozbyć się ich . Sprawdź połączenia, zrób nowe końcówki przewodów, wyczyść styki wychodzące z silnika.
pozdr. |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|