Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » chromowanie goleni amortyzatorów
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:35 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pią Maj 13, 2011 09:08    Temat postu: chromowanie goleni amortyzatorów

rafał1972
Motórzysta
Motórzysta

Witam kolegów.Chciałem zapytać jak należy przygotować do chromowania golenie przednich amorów,oczywiście oprócz dokładnego oczyszczenia i odtłuszczenia.Udało mi sie nawet wyjąć te sztyce(tam gdzie przykręcona jest sprężyna),I teraz nie wiem czy oddać do chromu golenie bez tych sztyc czy z nimi.Bo bez nich,jak zanurzą w wannie to goleń pochromuje się też od wewnątrz,co zwiększy koszt,i puźniej ta sztyca może mieć ciasno żeby wejść.A znowu oddać do chromu razem ze sztycą,to musieli by goleń tak zanurzyć,żeby nie nalało się do środka,bo automatycznie pochromuje się też ta sztyca i może mieć za ciasno w tej górnej rurze z buksami i uszczelniaczem.Przepraszam za skomplikowany opis,ale nie umiem inaczej tego opisać.Proszę o radę,bo pierwszy raz mam do czynienia z chromowaniem.Pozdrawiam - Rafał.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Maj 13, 2011 15:31    Temat postu: Re: chromowanie goleni amortyzatorów

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

nalezy oddac do chromowania tylko dolna czesc a mianowicie tylko dolny golen i wybic z niego ze srodka sztuciec trzymajacy sprezyne.
Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Maj 13, 2011 16:00    Temat postu: Re: chromowanie goleni amortyzatorów

rafał1972
Motórzysta
Motórzysta

Dziękuję za podpowiedź TRICK,tak też to sobie wyobrażałem,tylko moje obawy budziło to czy po chromowaniu ta sztyca nie będzie miała za ciasno żeby ją wbić w dolny goleń,bo od wewnętrznej strony goleni też coś się tam pochromuje,bo ta dolna goleń ma na dole to podłużne nacięcie które ściskamy śrubą wbitą sztycę,i na moje to coś tam się zawsze przedostanie do wewnątrz.Jeszcze raz dzięki TRICK.Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Maj 13, 2011 20:11    Temat postu: Re: chromowanie goleni amortyzatorów

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

najlepiej powiedziec gosciom z galwanizerni zeby zabezpieczyli ten otwor i po problemie, a drugie rozwiazanie po polozeniu niklu mozna wziasc i ten otwor przetrzec papierem i sciagnac, wyszlifowac miedz i nikiel, wtedy chrom jesli tam siadnie to utworzy tak cienka warstwe ze bez problemu wcisniesz te sztuce, ogolnie pierwsza powloka czyli miedziowanie tworzy najgrubsza warstwe co przy parokrotnym miedziowaniu moze stanowic powazny problem z pasowaniem elementow, nikiel to warstwa rzedu paru mikrometrow, pozatym nikiel ma tendencje do niewchodzenia w zakamarki, a ostatnia powloka czyli chrom naklada sie w zaleznosci od potrzeby. o ile dobrze pamietam to powierzchnie zabezpiecza sie specjalna tasma olowiana (cos na styl tasmy dekarskiej) zabezpeiczaną powierzchnie sie obkleja i element poddaje calemu procesowi po zakonczeniu procesu tasme sie rozwija i mamy element o pierwotnych wymiarach

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Maj 14, 2011 04:45    Temat postu: Re: chromowanie goleni amortyzatorów

rafał1972
Motórzysta
Motórzysta

Dzięki za odp. TRICK.Będę dawał do chromu pierwszy raz,i wiesz jak to jest,zawsze w głowie rodzą się jakieś pytania i problemiki.Naajwiększy problem to mam jednak ze zbiornikiem paliwa,bo moja Pannonie to T5 de lux i powinna mieć chromowane boczki zbiornika,a wszyscy mi mówią że w takim wypadku chromować trzeba cały bak,potem lakierować zostawiając rządane boczki w chromie,a jak widzę ceny chromu to nie chcę nawet myśleć ile kosztuje chromowanie baku paliwa.No ale myślę,że jakoś to będzie.TRICK pozdrawiam Cię serdecznie i dzięki za rady.

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » chromowanie goleni amortyzatorów
 Strona 1 z 1