Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » dorobienie kluczyka
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:37 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 15:57    Temat postu: dorobienie kluczyka

trollfireblade
Motórzysta
Motórzysta

dzisiaj udało mi sie wlasnorecznie dorobic kluczyk do puszki bocznej, jeli ktos by był zainteresowany to opisze jak to zrobic - nic trudnego ,koszt takiej operacji 1,50 zł i duzo cierpliwosci.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 16:53    Temat postu: Re: dorobienie kluczyka

Piotr64
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Witam
Ja byłbym zaiteresowany.
Pozdrawiam
Piotr 64

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 19:02    Temat postu: Re: dorobienie kluczyka

trollfireblade
Motórzysta
Motórzysta

potrzebne narzedzia:
Mały młoteczek, pilniczek iglak, cienki punktaczek sr ok 3mm.
na poczatku musimy zdjac tulejkę z wąsem z tyłu wkładki w tym celu trzeba spiłowac jeden koniec sworznia i wybic go.
Nastepnie najtrudniejsze otworzenie władki - wymaga troche szczescia mi zajeło to około 3 minuty. Przy pomocy cienkiej twardej igły trzeba docisnąć do dółu rygielki znajdujące sie wewnatrz wkładki i cienkim srubokrecikiem obrocic bebenek o 90stopni obojetne w jakim kierunku, jesli to sie uda wysunac bebenek z wkładki (bebenek wysuwa sie do przodu).
Uwaga w czasie wysówania napewno rossypie sie zawarosc tzn 6 rygielków i 3 sprezynki. Uwaga nie zgubic.
rygielków sa 2 rodzaje lekko zaokrąglone (pracują nad sprezynkami w obudowie) oraz ostro zakonczone pracują w benbenku bezposrednio z kluczem) jesli uda sie rozebrac trzeba zaniesc bebenek do pierwszego lepszego punktu dorabiania kluczy i dobrac surowy klucz ktory wchodzi w bebenek, ja zapłaciłem 1,50zł w punkcie w TESCO. Na moim kluczu jest napis JMA.
Mając juz surówkę musimy zaznaczyc w których miejscach bedziemy nacinac klucz w tym celu wkładamy klucz do bebenka i punktaczkiem znaczymy klucz przez otwory w dolnej czesci bebenka .Trzeba pamietac aby klucz był wsuniety do konca. teraz beda potzrebne te rygielki które powypadały w czasie rozbierania (te ostro zakonczone) trzeba pilniczkiem tak naciac rowek na kluczu zeby po włozeniu klucza do bebenka i rygielka w otworek ostro zakonczonym koncem w strone klucza, tył rygielka idealnie sie licował z zewnątrzną płaszczyzną bębenka. Precyzja jest konieczna. Ja nacinałem po kawałeczku i sprawdzałem az było idealnie.
Czynnosc nalezy wykonac dla kazdego z 3 otworów. Uwaga nie pomylic rygielków kazdy jest innej długosci i kazdy jest przypisany do swojego otworu w bebenku co za tym idzie do kazdego naciecia w kluczu. Jesli juz mamy naciete na kluczu wszystkie 3 rowki trzeba sprawdzic działanie na sucho. w tym celu wkładamy klucz do bebenka, nastepnie kazdy z 3 rygielków w swoją dziurke i całosc w bebenek. jesli tak zmontowany bebenek sie obraca we wkładce powinno byc ok. Teraz trzeba złozyc całosc. zmontowany bebenek z rygielkami i kluczem odkładamy na bok i do otworów znajdujących sie wewnątrz wkładki wkładamy sprezynki przyda sie pensetka nastepnie w te otworki sciskajac jednoczesnie sprzezynki wciskamy pozostałe 3 rygielki zaokrągleniem do góry . Robimy to pojedynczo zaczynając od przedniego otworu. jesli rygielek znajduje sie w otwodze wsuwamy ostroznie bebenek aby zakrył otwór z rygielkiem,(przyda sie ktos do pomocy) czynnosc powtarzamy jeszcze 2 razy cały czas podsowając wkładkę aby zabezpieczyła rygielki przed wyskoczeniem. Jesli mamy juz to zmontowane sprawdzamy działanie wkładki i montujemy tylny pierscien (trzeba uzyc nowego sworznia, ja zrobiłem z gwożdzia sr 2,5mm) odpowiednio przyciąć aby wystawało po ok 2mm z kazdej strony i zaklepac. Po zabiciu sworznia moze sie okazac ze klucz nie wchodzi do konca - dostepne klucze sa za długie i trzeba go skrocic zachowując kształt grota. Cała operacja zajeła mi około godzinke i robiłem to pierwszy raz.
Nastepnie nasmarowac wkładke oliwką maszynową i gotowe.
To chyba najdłuzszy post na tym forum:)
Powodzenia

Ostatnio zmieniony przez trollfireblade dnia Sro Paź 05, 2011 19:10, w całości zmieniany 3 razy

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 20:52    Temat postu: Re: dorobienie kluczyka

Piotr64
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Dzięki za odpowiedź
Piotr64

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Paź 05, 2011 21:04    Temat postu: Re: dorobienie kluczyka

toni175
Motórzysta
Motórzysta

rewelacyjny opis- niejedna osoba będzie ci wdzięczna.

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » dorobienie kluczyka
 Strona 1 z 1