Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » Gaśnie
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:40 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Kwi 12, 2011 21:32    Temat postu: Gaśnie

Parichuren
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Witam, prawdopodobnie powielam temat ale mój problem doprowadza mnie do szału tzn odpalam Panne pojeżdze z 15 minut a moto nagle sie dławi i gaśnie i potem za żadne skarby nie chce odpalić. Odpala dopiero ja porządnie wystygne tzn za jakąś godzine i to też nie zawsze. Gażnik kranik wyczyszczony, po zgaśnięciu tłok się kręci.
Nigdy do tej pory nie miałem kontaktu z tego rodzaju sprzętem a w najbliższej okolicy zero ludzi co by się znali na tym...a wkręciłem się w temat więc proszę o poradę.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Kwi 13, 2011 06:25    Temat postu: Re: Gaśnie

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

Ten problem już którys raz z kolei się powtarza to chyba jakaś wada tego moto , przyczyny mogą być różne brak paliwa zła przepustowość kranika zbiornik się zapowietrza luz na wale mała przerwa na platynkach lub kondensator jesli przerwa platyn jest oki paliwo płynie równomiernie i jest dosyć w komorze pływaka, po zgasnięciu niema luzu w karterze iskra jest to wymień kondensator, powodzenia kolego.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Kwi 13, 2011 14:48    Temat postu: Re: Gaśnie

Parichuren
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Dziękuję kolego za podpowiedzi!
Mam pytanie odnośnie kondensatora, od jakiego motoru mogę dopasować ten kodnensator? (bo prawdopodobnie oryginalnego nie dostane)

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Kwi 14, 2011 06:11    Temat postu: Re: Gaśnie

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

Orginalny jest ciężko kupić można zastosować od innego moto z instalacją 6v jawka, iż , lub inny napisz czy udało się

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 05:58    Temat postu: Re: Gaśnie

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

Jak tam moto udało sie odpalić jesli nadal gasnie lub strzela to podłoncz przewód swiecy bezposrednio pod cewkę ponieważ element łączący znajdujący się w karterze lubi mieć przebicia i ulega wewnątrz uszkodzeniu tego nie widać i moto wtedy ma takie obiawy odpali a po jakims czasie zgasnie .

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 06:52    Temat postu: Re: Gaśnie

Zimor
Krążownik szosy
Krążownik szosy

czy ten element łączący jest w każdej pannoni? Ja mam bezpośrednio przylutowany przewód do cewki.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Kwi 23, 2011 20:31    Temat postu: Re: Gaśnie

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

raczej tak przewód sie w to wkręca a drugi koniec dotyka cewki miałem taka wadę przy zapasowym silniku jesli masz przylutowane to kiedys prawdopodobnie było ktos widocznie to przerobił i wkrecił puste w karter przełozył przez nią przewód i przylutował

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Kwi 24, 2011 21:07    Temat postu: Re: Gaśnie

Troll
Motórzysta
Motórzysta

Sprobuj prosty eksperyment zrobic - sciagnij uszczelke pod korkiem baku.
Zeby nie chlapalo na bak mozesz dorobic kolnierz filcowy o srednicy wiekszej od rury wlewowej.
Inaczej mowiac - stawiam na podcisnienie w baku - otworki odpowietrzajace w korku sa za male.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Kwi 25, 2011 17:57    Temat postu: Re: Gaśnie

Gregor
Motórzysta
Motórzysta

kolego masz rację panonie są czułe na brak paliwa juz to przerabiałem na ssaniu było oki bez gasła warto próbować kazda rada dobra ważne żeby działała

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 14:41    Temat postu: Re: Gaśnie

izydor33
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Sproboj na poczatek zrobic taki eksperyment. Pojezdzij na motorze a jak zgasnie wykrec świece. Pierwsze co sprawdz to czy jest sucha czy wigotna. Jak sucha to znaczy ze paliwo nie dochodzi jak wilgotna to sprawdz co to za wilgoć na niej siedzi - czy mieszanaka czy przypadkiem nie olej. jak olej to mozesz miec uszkodzony simering i olej silnikowy zachlapuje swiece nie dajac iskry. Jak motor postoi olej ocieka i motor znow pali. Jezeli to mieszanka to przylóz swiece do cylindara i sprawdz czy jest iskra. Moze byc tak ze pod wplywem temperatury swieca traci iskrę. Jezeli nie ma iskry to wykręć fajke i przylóż na odległość 2 - 3mm kabel do cylindra i sprawdz czy jest przeskok iskry. Jezeli nie bedzie to masz cos z instalacja skopane jezeli bedzie a nie bedzie na swiecy to wymien swiece. Jezeli to by byla wina paliwa lub podcisnienia to po 2 - 3 min motor by odpalil bo to nie jest zbiornik wysokiego cisnienia ze sprezarka zeby robilo sie az takie podcisnienei na pol godziny jak pisza koledzy. Nie wymieniaj od razu kondensatora bo z tego co juz przezylem z motorami to jest jedna z ostatnich rzeczy jaka sie psuje. Najwazneijsze zebys ntychmiast po zatrzymaniu wykrecil swiece i zaobserwowal co sie dzieje w cylindrze wtedy latwo znalesc przyczyne usterki.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Kwi 29, 2011 10:39    Temat postu: Re: Gaśnie

Troll
Motórzysta
Motórzysta

Mam watpliwosci, czy swieca bedzie mokra - to raczej jakby ja zalewalo i powinno byc przyczyna braku mozliwosci zapalenia. Z moich doswiadczen wynika ze normalna swieca jest kawowa i sucha - przeciez temperatura wewnatrz cylindra to kilkaset stopni.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Maj 24, 2011 22:07    Temat postu: Re: Gaśnie

PawełT2
Dawca organów
Dawca organów

Gaśnięcie motocykla, po rozgrzaniu silnika (ok 20 km jazdy) w moim wypadku spowodowane było wadliwą cewką zapłonową. Proponuję poszukać innej lub starą wysłać do przewinięcia. Gdzieś już na forum podawałem kontakty do przewijacza.
Junak M10
Skoda Octavia 1959

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Sie 20, 2011 19:52    Temat postu: Re: Gaśnie

mmariusz35
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Jedną z przyczyn może być zbyt duża dawka paliwa dziurawy pływak lub zbyt wysoki poziom, jak silnik się nagrzeje to po prostu świeca jest zalewana i silnik gaśnie a jak jest zimny to tak jakby był na ssaniu objawia się to dymieniem

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » Gaśnie
 Strona 1 z 1