|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:40 |
Wysłany: Wto Kwi 12, 2011 21:32 Temat postu: Gaśnie |
|
 |
|
Parichuren Polny popierdalacz

|
Witam, prawdopodobnie powielam temat ale mój problem doprowadza mnie do szału tzn odpalam Panne pojeżdze z 15 minut a moto nagle sie dławi i gaśnie i potem za żadne skarby nie chce odpalić. Odpala dopiero ja porządnie wystygne tzn za jakąś godzine i to też nie zawsze. Gażnik kranik wyczyszczony, po zgaśnięciu tłok się kręci.
Nigdy do tej pory nie miałem kontaktu z tego rodzaju sprzętem a w najbliższej okolicy zero ludzi co by się znali na tym...a wkręciłem się w temat więc proszę o poradę. |
|
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 06:25 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Gregor Motórzysta

|
Ten problem już którys raz z kolei się powtarza to chyba jakaś wada tego moto , przyczyny mogą być różne brak paliwa zła przepustowość kranika zbiornik się zapowietrza luz na wale mała przerwa na platynkach lub kondensator jesli przerwa platyn jest oki paliwo płynie równomiernie i jest dosyć w komorze pływaka, po zgasnięciu niema luzu w karterze iskra jest to wymień kondensator, powodzenia kolego. _________________ pikolo |
|
|
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 14:48 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Parichuren Polny popierdalacz

|
Dziękuję kolego za podpowiedzi!
Mam pytanie odnośnie kondensatora, od jakiego motoru mogę dopasować ten kodnensator? (bo prawdopodobnie oryginalnego nie dostane) |
|
|
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 06:11 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Gregor Motórzysta

|
Orginalny jest ciężko kupić można zastosować od innego moto z instalacją 6v jawka, iż , lub inny napisz czy udało się _________________ pikolo |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 05:58 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Gregor Motórzysta

|
Jak tam moto udało sie odpalić jesli nadal gasnie lub strzela to podłoncz przewód swiecy bezposrednio pod cewkę ponieważ element łączący znajdujący się w karterze lubi mieć przebicia i ulega wewnątrz uszkodzeniu tego nie widać i moto wtedy ma takie obiawy odpali a po jakims czasie zgasnie . _________________ pikolo |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 06:52 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Zimor Krążownik szosy

Wiek: 26 Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 78 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
czy ten element łączący jest w każdej pannoni? Ja mam bezpośrednio przylutowany przewód do cewki. |
|
|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2011 20:31 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Gregor Motórzysta

|
raczej tak przewód sie w to wkręca a drugi koniec dotyka cewki miałem taka wadę przy zapasowym silniku jesli masz przylutowane to kiedys prawdopodobnie było ktos widocznie to przerobił i wkrecił puste w karter przełozył przez nią przewód i przylutował _________________ pikolo |
|
|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 21:07 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Troll Motórzysta

|
Sprobuj prosty eksperyment zrobic - sciagnij uszczelke pod korkiem baku.
Zeby nie chlapalo na bak mozesz dorobic kolnierz filcowy o srednicy wiekszej od rury wlewowej.
Inaczej mowiac - stawiam na podcisnienie w baku - otworki odpowietrzajace w korku sa za male. _________________ Pannonia T1 '61
Suzuki TS 250 '71 |
|
|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 17:57 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Gregor Motórzysta

|
kolego masz rację panonie są czułe na brak paliwa juz to przerabiałem na ssaniu było oki bez gasła warto próbować kazda rada dobra ważne żeby działała _________________ pikolo |
|
|
Wysłany: Wto Kwi 26, 2011 14:41 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
izydor33 Osiedlowy kamikadze

|
Sproboj na poczatek zrobic taki eksperyment. Pojezdzij na motorze a jak zgasnie wykrec świece. Pierwsze co sprawdz to czy jest sucha czy wigotna. Jak sucha to znaczy ze paliwo nie dochodzi jak wilgotna to sprawdz co to za wilgoć na niej siedzi - czy mieszanaka czy przypadkiem nie olej. jak olej to mozesz miec uszkodzony simering i olej silnikowy zachlapuje swiece nie dajac iskry. Jak motor postoi olej ocieka i motor znow pali. Jezeli to mieszanka to przylóz swiece do cylindara i sprawdz czy jest iskra. Moze byc tak ze pod wplywem temperatury swieca traci iskrę. Jezeli nie ma iskry to wykręć fajke i przylóż na odległość 2 - 3mm kabel do cylindra i sprawdz czy jest przeskok iskry. Jezeli nie bedzie to masz cos z instalacja skopane jezeli bedzie a nie bedzie na swiecy to wymien swiece. Jezeli to by byla wina paliwa lub podcisnienia to po 2 - 3 min motor by odpalil bo to nie jest zbiornik wysokiego cisnienia ze sprezarka zeby robilo sie az takie podcisnienei na pol godziny jak pisza koledzy. Nie wymieniaj od razu kondensatora bo z tego co juz przezylem z motorami to jest jedna z ostatnich rzeczy jaka sie psuje. Najwazneijsze zebys ntychmiast po zatrzymaniu wykrecil swiece i zaobserwowal co sie dzieje w cylindrze wtedy latwo znalesc przyczyne usterki. |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 29, 2011 10:39 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
Troll Motórzysta

|
Mam watpliwosci, czy swieca bedzie mokra - to raczej jakby ja zalewalo i powinno byc przyczyna braku mozliwosci zapalenia. Z moich doswiadczen wynika ze normalna swieca jest kawowa i sucha - przeciez temperatura wewnatrz cylindra to kilkaset stopni. _________________ Pannonia T1 '61
Suzuki TS 250 '71 |
|
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 22:07 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
PawełT2 Dawca organów

|
Gaśnięcie motocykla, po rozgrzaniu silnika (ok 20 km jazdy) w moim wypadku spowodowane było wadliwą cewką zapłonową. Proponuję poszukać innej lub starą wysłać do przewinięcia. Gdzieś już na forum podawałem kontakty do przewijacza. _________________ Pannonia T2 1962
SHL M11 1964
WSK M06B1 1969
Junak M10
Skoda Octavia 1959 |
|
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 19:52 Temat postu: Re: Gaśnie |
|
 |
|
mmariusz35 Polny popierdalacz

|
Jedną z przyczyn może być zbyt duża dawka paliwa dziurawy pływak lub zbyt wysoki poziom, jak silnik się nagrzeje to po prostu świeca jest zalewana i silnik gaśnie a jak jest zimny to tak jakby był na ssaniu objawia się to dymieniem |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|