Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » Jak rozebrac tylne amortyzatory
Cześci do zabytków
 Idź do strony 1, 2  Następny Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:47 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 07:53    Temat postu: Jak rozebrac tylne amortyzatory

bartek85
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Witam

Nie mogę sobie poradzić z rozbiórka tylnych amortyzatorów. Rozbierał ktoś, podpowie jak sie do tego zabrać.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 08:14    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

Też miałem z tym problem,ale popatrzyłem pokombinowałem i udało sie:), a mianowicie musisz przesunąć osłonę sprężyny(ścisnąć)ale tak aby ominąć ten krążek który jes przy górnym mocowaniu amortyzatora,a to dlatego ze musi on opaść swobodnie bo w nim znajduje sie pierścien zabezpieczajacy składa sie z dwuch połówek,jak wyciągniesz ten pierściem wszystko dalej poleci z górki pozdrawiam,jakby co pytaj

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 09:40    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

bartek85
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Hmm ten pierścień składający sie z dwóch części mam zdjęte (to ten którym sie reguluje "twardość sprężyny". Górna sztyce mam wykręcone na tyle co gwint pozwalał i dalej nic nie idzie. Może cię nie zrozumiałem. Zaraz wstawię zdjęcie.

Nie wiem jaki to jest dokładnie typ amortyzatorów na innych zdjęciach pannoni widywałem inne. W książce jest obrazek rozebranego amortyzatora i wychodzi na to ze trzeba odkręcić górny uchwyt amortyzatora ze sztycy.

Ostatnio zmieniony przez bartek85 dnia Wto Wrz 30, 2008 09:59, w całości zmieniany 2 razy

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 09:45    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

Nie jest to pierścień regulujący,przy górnym mocowaniu na osłonie tej która jest malowana kolorem jest pierścień w oryginale chromowany,jak przycisniesz do dołu sprężynę on sie troche zluzuje i wtedy wyciagasz najlepiej płaskin srubokrętem to zabezpieczenie składające sie z 2 częsci to cos takiego jak zabezpieczenie przy zaworach,wręcz identyczna zasada

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:00    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

Hmmm,a co to maz za amorek???bo ja do swojej panienki mam zupełnie inne, wiec raczej nie pomogę,powodzonka

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:18    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

bartek85
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Problem rozwiązany. W górnym mocowaniu jest zawleczka, wybija się ją a następnie odkręca to górne mocowanie.

Teraz kolejne pytanie: ile oleju tam zalać ?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 11:12    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

słuchaj,ksiązka mówi o 0,08 litra czyli wg moich obliczeń 8 cm3,ale twoje sa troche inne,choc myslę ze ilość bedzie zbliżona

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 17:24    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

blackjack
Motórzysta
Motórzysta

Jak już jesteśmy przy tylnych amortyzatorach , to i ja proszę o radę . Jeden z nich nie pracuje prawidłowo , i muszę się dostać do bebechów żeby wymienić uszczelnienia lub nalać oleju . Nie mogę sobie poradzić z demontażem takiego krążka z tworzywa sztucznego , który znajduje się pod metalowym kołpakiem z gwintem . Niby kręci się w koło , a zleźć nie chce . Dodam że amortyzatory mam typowe . Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 17:31    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

jutro pojade go garażu i zobacze jak moje wygladaja bo mam rozebrane wiec moze cos poradze

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Wrz 30, 2008 20:09    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

bartek85
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Coś nie tak z tym olejem. Może ja wogóle nie mam amorków od pannoni. 0,08 l to jest za dużo w te moje amorki, leci górą a gdzie jeszcze te wszystkie flaki. Może zalać polowe pojemności tego "zbiornika"

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Paź 01, 2008 18:48    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

No raczej twoje nie sa oryginalne,wiec moze dlatego

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 16:56    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

Do backjacka,słuchaj,musisz wykręcić tłok czyli ten pręt z dolnego aluminiowego mocowania amorka,póxniej bedzie nakrętka która odkręcasz i zostaje ci ta gwintowana nakretka która dokręcana jest do cylindra,jak ja odkręcisz to masz wszystko na wieszku i plastikowy tłok mozesz zdjąć

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 16:58    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

przy okazji demontażu amorków zauważyłem,że tłoczki w nich sa zniszczone,może ktos wie od jakiego sprzetu mozna dobrac te metalowe tłoczki

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 17:34    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

blackjack
Motórzysta
Motórzysta

Dzięki jaron , ale do momentu który opisałeś szło świetnie , odkręciłem ten gwintowany kołpak z cylinderka a tłoczek nie chce wyleźć . Mam ciągnąć na siłę ? Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Paź 02, 2008 17:44    Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory

jaron1
Motórzysta
Motórzysta

słuchaj u mnie lata swobodnie,wiec moze narazie zalej jakims płynem typu wd i poczekaj,ale wiesz to jest dziwne,jak amorki chodziły to przeciez nie zatarlo sie,a jesli sie obraca to zobacz od spodu jest taki gumowy pierscien/uszczelka wiec moze tam jest problem,a jak nie to spróbuj delikatnie młoteczkiem potraktowac,w myśl zasady nic na siłe tylko młotkiem:)

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » Jak rozebrac tylne amortyzatory
 Strona 1 z 2