|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
Idź do strony 1, 2 Następny
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:47 |
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 07:53 Temat postu: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
bartek85 Osiedlowy kamikadze

|
Witam
Nie mogę sobie poradzić z rozbiórka tylnych amortyzatorów. Rozbierał ktoś, podpowie jak sie do tego zabrać. |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 08:14 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
Też miałem z tym problem,ale popatrzyłem pokombinowałem i udało sie:), a mianowicie musisz przesunąć osłonę sprężyny(ścisnąć)ale tak aby ominąć ten krążek który jes przy górnym mocowaniu amortyzatora,a to dlatego ze musi on opaść swobodnie bo w nim znajduje sie pierścien zabezpieczajacy składa sie z dwuch połówek,jak wyciągniesz ten pierściem wszystko dalej poleci z górki pozdrawiam,jakby co pytaj |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 09:40 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|

|
Hmm ten pierścień składający sie z dwóch części mam zdjęte (to ten którym sie reguluje "twardość sprężyny". Górna sztyce mam wykręcone na tyle co gwint pozwalał i dalej nic nie idzie. Może cię nie zrozumiałem. Zaraz wstawię zdjęcie.

Nie wiem jaki to jest dokładnie typ amortyzatorów na innych zdjęciach pannoni widywałem inne. W książce jest obrazek rozebranego amortyzatora i wychodzi na to ze trzeba odkręcić górny uchwyt amortyzatora ze sztycy.
Ostatnio zmieniony przez bartek85 dnia Wto Wrz 30, 2008 09:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 09:45 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
Nie jest to pierścień regulujący,przy górnym mocowaniu na osłonie tej która jest malowana kolorem jest pierścień w oryginale chromowany,jak przycisniesz do dołu sprężynę on sie troche zluzuje i wtedy wyciagasz najlepiej płaskin srubokrętem to zabezpieczenie składające sie z 2 częsci to cos takiego jak zabezpieczenie przy zaworach,wręcz identyczna zasada |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:00 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
Hmmm,a co to maz za amorek???bo ja do swojej panienki mam zupełnie inne, wiec raczej nie pomogę,powodzonka |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:18 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|

|
Problem rozwiązany. W górnym mocowaniu jest zawleczka, wybija się ją a następnie odkręca to górne mocowanie.
Teraz kolejne pytanie: ile oleju tam zalać ? |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 11:12 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
słuchaj,ksiązka mówi o 0,08 litra czyli wg moich obliczeń 8 cm3,ale twoje sa troche inne,choc myslę ze ilość bedzie zbliżona |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 17:24 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
blackjack Motórzysta

|
Jak już jesteśmy przy tylnych amortyzatorach , to i ja proszę o radę . Jeden z nich nie pracuje prawidłowo , i muszę się dostać do bebechów żeby wymienić uszczelnienia lub nalać oleju . Nie mogę sobie poradzić z demontażem takiego krążka z tworzywa sztucznego , który znajduje się pod metalowym kołpakiem z gwintem . Niby kręci się w koło , a zleźć nie chce . Dodam że amortyzatory mam typowe . Pozdrawiam |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 17:31 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
jutro pojade go garażu i zobacze jak moje wygladaja bo mam rozebrane wiec moze cos poradze |
|
|
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 20:09 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|

|
Coś nie tak z tym olejem. Może ja wogóle nie mam amorków od pannoni. 0,08 l to jest za dużo w te moje amorki, leci górą a gdzie jeszcze te wszystkie flaki. Może zalać polowe pojemności tego "zbiornika" |
|
|
Wysłany: Sro Paź 01, 2008 18:48 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
No raczej twoje nie sa oryginalne,wiec moze dlatego |
|
|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 16:56 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
Do backjacka,słuchaj,musisz wykręcić tłok czyli ten pręt z dolnego aluminiowego mocowania amorka,póxniej bedzie nakrętka która odkręcasz i zostaje ci ta gwintowana nakretka która dokręcana jest do cylindra,jak ja odkręcisz to masz wszystko na wieszku i plastikowy tłok mozesz zdjąć |
|
|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 16:58 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
przy okazji demontażu amorków zauważyłem,że tłoczki w nich sa zniszczone,może ktos wie od jakiego sprzetu mozna dobrac te metalowe tłoczki |
|
|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 17:34 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
blackjack Motórzysta

|
Dzięki jaron , ale do momentu który opisałeś szło świetnie , odkręciłem ten gwintowany kołpak z cylinderka a tłoczek nie chce wyleźć . Mam ciągnąć na siłę ? Pozdrawiam |
|
|
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 17:44 Temat postu: Re: Jak rozebrac tylne amortyzatory |
|
 |
|
jaron1 Motórzysta

|
słuchaj u mnie lata swobodnie,wiec moze narazie zalej jakims płynem typu wd i poczekaj,ale wiesz to jest dziwne,jak amorki chodziły to przeciez nie zatarlo sie,a jesli sie obraca to zobacz od spodu jest taki gumowy pierscien/uszczelka wiec moze tam jest problem,a jak nie to spróbuj delikatnie młoteczkiem potraktowac,w myśl zasady nic na siłe tylko młotkiem:) |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|