Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?
Cześci do zabytków
 Idź do strony 1, 2, 3  Następny Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 04:56 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 09:24    Temat postu: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

lotuszyga
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Witam

Jest już wiosna a więc chcę pomalować moje graty

Chciałbym to zrobić jak najlepiej a jednocześnie utrzymać koszty w ryzach.

Obecnie zdarłem stare powłoki lakiernicze za pomocą środka Skansol
troszkę się przy tym oparów nawdychałem (śmierdzi że hej ten środek)

Teraz czas na odrdzewianie i podkład jakie środki polecacie ?

Oczywiście przymierza się do zakupu materiałów do lakierowania:

Dlatego zapytam jaki kod lakieru czarnego i lakieru na szperunki stosowaliście i ile go kupiliście?

Czy wszystkie elementy Pannonii malowaliście jednym rodzajem rodzajem lakieru ?

Jaki rodzaj farby na cylinder ?

Czy malowanie za pomocą puszki spreyu da się zrobić czy nie warto ? Czy lepiej zainwestować w pistolet i sprężarkę

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 11:06    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

Ja część swoich gratów czyściłem szczotką drucianą na wiertarkę a część piaskowałem. Ogólnie polecam piaskowanie, bo koszt niewielki a żelastwo obdarte do gołego metalu. Nie odrdzewiałem żadnym środkiem, sama szczotka. Doprowadziło to do efektu "błyszczącego metalu" i na to dałem szpachlę i podkład epoksydowy, potem znowu trochę szpachli (ciągle były nierówności) i kolejną warstwę podkładu epoksydowego. Kolejno podkład akrylowy i lakier akrylowy właściwy. Kodu lakieru nie znam - w mieszalni mieli tylko jeden czarny i taki wziąłem luzem - podobnie lakier do szparunków.
Co do ilości akrylu to około litra chyba poszło, bo dałem kilka warstw i kilka się nie udało więc musiałem powtórzyć Very Happy . Podkładu epoksydowego poszła puszka taka standardowa (chyba litr, jak będę w domu to zobaczę).
Spray akrylowy natomiast kupiłem w celu poprawienia jakichś otarć, niedomalowań np ramy itp i powiem Ci, że nie polecam malowania całości sprayem. Farba rzadka jak woda i kiepsko kryje (też mogę później podać nazwę tego spray'u). Być może są lepsze spraye ale nie wiem.
Jeżeli planujesz jakieś moto w przyszłości robić to warto zainwestować w sprężarkę i pistolet.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 16:26    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

szary07
Motórzysta
Motórzysta

"SZPRAJEM" to nie lakierowanie, bez sensu rozbierac motocykl i walic taka kiche... Piaskowanie i pistolet lakierniczy...

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Kwi 25, 2011 19:06    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

lotuszyga
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

To ile za piaskowanie wszystkich elemetów pannonii daliście
rama
osłony goleni sztuk dwie
puszki akumulatorowa
puszka narzędziowa
osłona łańcucha przy silniku
osłona łańcucha tył
wahacz
kielichy amortyzatora sztuk dwa
stelaż siedzenie
obudowa lampy
bak
nóżki
mam nadzieję że o niczym nie zapomniałem
a więc jest tego sporo
jak na razie skansol i druciana oraz nylonowa szczotka na wiertarka
jaki papier ścierny po takim czyszczeniu ?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Kwi 25, 2011 19:43    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

kleryk2
Motórzysta
Motórzysta

Ja w Lublinie z tego co pamiętam, w tamtym roku dałem za piaskowanie całego motocykla jakieś 180 zł czas ok 2 dni

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Kwi 25, 2011 21:18    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

Ja za piaskowanie ramy, wahacza i osłony goleni dałem 50 pln (w zeszłym roku)

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 14:14    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

izydor33
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

ja za piaskowanie wszystkich elementów nawet najdrobniejszych (szprychy, sróbki itd) oraz szkielkowanie wszystkich elementów aluminiowych dalem 900zl

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 14:45    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

szary07
Motórzysta
Motórzysta

Ogrom pieniedzy zapalciles... Ale po co piaskowac srubki i szprychy? Nie lepiej ocynkowac? duzo taniej....

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 14:52    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

izydor33
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

to bylo jakies 6 lat temu. Poczatki bez wiedzy doswiadczenia. Myslalem ze tak bedzi najlepiej. Ale nie załuje w sumie. póziej ladnie chromy sie trzymają i są rowniutkie. A szprychy ochromowane wygladają naprawde ciekawie.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 15:57    Temat postu: :))

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

Ja za piaskowanie moto wraz z wozkiem zaplacilem 250 ale wozu alumionwego nie piaskowalem natomiast byly piaskwoane wszystkie elemnty ktore sa malowane, szkielkowanie bloku, cylindra, glowicy bebnow i paru drobnych jak się masz 100zl reszta polerowana, aluminium polerowana na lustro (nawet takie pierdoly jak kranik)

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 17:01    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

szary07
Motórzysta
Motórzysta

A pokaz jak wyglada twoja pannonia. Jestem w trakcie renowacji i moze cos podpatrze skoro tak duzo TRICK roboty wsadziles. Izydor33 twoja oczywiscie tez chce zobaczyc. Czemu sie nie chwalicie przeciez powinnismy pokazywac jak najczesciej i najwiecej swoje sprzety. Pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 19:48    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

dajcie meile to wam wysle co nieco foteczek ogolnie brakuje mi jeszcze wydechow i siedzenia ale siedzenie bede robil nieorginalne wedlug wlasnej inwencji bo orginal mi sie niepodoba Very Happy

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 19:51    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

a co do srubek i szprych kolega szary ma racje ja cale moto skrecam na chromoniklach ale tez mozna skrecic na nowych zwyklych srubkach ocynkach koszt do 20 zl a jesli chodzi o chromoniklowe sruby to cos ponad 100zl przynajmniej niema problemu ze cos zardzewieje

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 19:52    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

szary07
Motórzysta
Motórzysta

wstaw w albumie niech inni tez popatrza na cuda.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 19:58    Temat postu: Re: oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

no dobra tylko po pierwsze sprzet jeszcze nieskonczony a po drugie musze obczaic jak sie wstawia w albym a jak ktos che pogadac to zawsze zapraszam na gg
Pozdro

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Pomoc techniczna » oczyszczanie,odrdzenianie,lakierowanie ?
 Strona 1 z 3