|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
Idź do strony 1, 2 Następny
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 05:02 |
Wysłany: Sro Gru 07, 2011 21:48 Temat postu: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
Fosiarz Polny popierdalacz

|
Na wstępie witam szanownych kolegów !
Od kliku lat walczę ze skompletowaniem mojej Panienki (250 de luxe TLF rocznik 1961) i mam odnośnie tego tematu kilka nurtujących pytań co do zastosowanych rozwiązań i elementów wyposażenia w moim roczniku :
1. Jakiego kształtu powinna być dźwignia hamulca nożnego (były dwa rodzaje) - jedna to podobna do tej od zmiany biegów a druga z okrągłym płaskim przyciskiem na końcu.
2. Jakiego kształtu powinny być podnóżki kierowcy (element metalowy) - były dwa rodzaje : zagięty pręt o przekroju kwadratu i bardziej ozdobna w której odcinek o przekroju kwadratu był nie na całej długości ale wyłącznie na odcinku który wchodzi w gumową podnóżkę.
3. Jakiego rodzaju powinny być puszki (narzędziowa/aklumulatorowa) - z przykręcanymi korkami czy bez (lub z zaczopowanymi otworami "nitami")
4. Czy kanapa (powinna mieć pasek) - mam kanapę całą czerwoną bez paska.
5. Czy linka gazu wchodząc w rolgaz powinna być w jakiejś obsadzie ?
6. Jak wygląda firmowy klosz lampy przedniej z tego rocznika (faktura) ?
Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi i sugestie. |
|
|
Wysłany: Sro Gru 07, 2011 22:48 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

Wiek: 29 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 176 Skąd: starachowice
|
1.dźwignia z okrągłym"przyciskiem) - czyli dźwignia razem z prętem. do 60 roku były dźwignie identyczne z dźwigniami biegów.
2podnóżku z jednolitego preta o przekroju kwadratu, na 98% - moge to jeszcze sprawdzić
3.puszki powinny mieć tylko pojedyncze zamykania - lewa na kluczyk, prawa na śrubokręt płaski
4.kolorystyka kanap była bardzo różna - opieraj się na tym co było w twoim motocyklu o ile zostały resztki pokrowca
5.tak, linka powinna mieć dodatkową obsadę
6.klosz z logiem FTM, z charakterystycznym trójkątem, z dziubkiem w dół
w 61 roku nie było modeli tlf - jego odpowiednikiem jest t1. sprawdź oznaczenie ramy i silnika i podaj w tym temacie to rozszyfrujemy model i rocznik. ostatnich 4 cyfr z oznaczenia mozesz nie podawać. oznaczenia spisz z silnika i ramy - te z tabliczki znamionowej nie są pełne. |
|
|
Wysłany: Sro Gru 07, 2011 23:20 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
szary07 Motórzysta

|
toni nozki zmiany biegow ponizej 60 roku wygladaly rowniez tak jak na zdjeciu rozni sie delikatnie od tej od biegow i jest zrobiona z nieco innego aluminium. Mialem taka nozke w swojej pannoni z 58 roku oryginalnie. bardzo ciezko ja bylo zdobyc przez rok a teraz trafila sie na allegro oto link:
http://allegro.pl/panonia-pannonia-i1981049235.html _________________ PIASKOWANIE, SZKIELKOWANIE.
Chcesz aby twoj silnik nabral ladnego wygladu? Dzwon! 725622607 |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 08:57 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|

|
| toni175 napisał: | 1.dźwignia z okrągłym"przyciskiem) - czyli dźwignia razem z prętem. do 60 roku były dźwignie identyczne z dźwigniami biegów.
2podnóżku z jednolitego preta o przekroju kwadratu, na 98% - moge to jeszcze sprawdzić
3.puszki powinny mieć tylko pojedyncze zamykania - lewa na kluczyk, prawa na śrubokręt płaski
4.kolorystyka kanap była bardzo różna - opieraj się na tym co było w twoim motocyklu o ile zostały resztki pokrowca
5.tak, linka powinna mieć dodatkową obsadę
6.klosz z logiem FTM, z charakterystycznym trójkątem, z dziubkiem w dół
w 61 roku nie było modeli tlf - jego odpowiednikiem jest t1. sprawdź oznaczenie ramy i silnika i podaj w tym temacie to rozszyfrujemy model i rocznik. ostatnich 4 cyfr z oznaczenia mozesz nie podawać. oznaczenia spisz z silnika i ramy - te z tabliczki znamionowej nie są pełne. |
Zamieszczam więc zdjęcie tabliczki znamionowej mojego motorka, chyba jednak w 1961r. był jeszcze TLF...
[/img] |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 09:10 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
Szary to miałeś nieoryginalną nózkę. takie nóżki były w późniejszych modelach. potwierdzeniem są katalogi części, oraz nieruszane motocykle. jak wiesz nóżka biegów bardzo często ulegała uszkodzeniu i w Twoim motocyklu prawdopodobnie była wymieniona.
jeszcze uzupełnienie punktu pierwszego:
nóżek hamulca były co najmniej trzy rodzaje: aluminiowa,metalowa z okragłą podstawą i z jajowatą podstawą.
natomiast nóżek biegów od 58 do 67roku było co najmniej cztery rodzaje.
Fosiarz jak dasz radę to zapodaj foty numerów silnika i ramy. pozwoli to na precyzyjniejsze określenie daty przejscia oznaczeń z tlf na t1. zrób rówież fotke ramy pod zbiornikiem.
oczywiście tabliczka potwierdza model tlf - czyli od nowa musimy wymienić punkty o które pytałeś.
Ostatnio zmieniony przez toni175 dnia Czw Gru 08, 2011 09:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 09:16 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|

|
| toni175 napisał: | to miałeś nieoryginalną nózkę. takie nóżki były w późniejszych modelach. potwierdzeniem są katalogi części, oraz nieruszane motocykle. jak wiesz nóżka biegów bardzo często ulegała uszkodzeniu i w Twoim motocyklu prawdopodobnie była wymieniona.
jeszcze uzupełnienie punktu pierwszego:
nóżek biegów były co najmniej trzy rodzaje: aluminiowa,metalowa z okragłą podstawą i z jajowatą podstawą.
natomiast nóżek biegów od 58 do 67roku było co najmniej cztery rodzaje. |
Ok. to może inaczej, byśmy się zrozumieli, jak powinny wyglądać elementy o które pytałem w moim roczniku (250 de luxe TLF, rocznik 1961), czyli : podnóżki kierowcy, dźwignie hamulca i zmiany biegów ? |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 10:43 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
szary07 Motórzysta

|
Wydaje mi sie ze ta czesc akurat byla oryginalna. Widzialem juz w paru pannoniach takie nozki. Wiem ze rowniez byly w 58r. takie jak od hamulca ale rowniez byly takie jak w zalaczniku na potwierdzenie np. taki raczej prawie oryginalny 58r.
http://p1.bikepics.com/2008%5C07%5C08%5Cbikepics-1346537-full.jpg
Mysle ze z pannoniami bylo wiele razy tak samo jak z polskimi motocyklami. co mamy pod reka to przykrecamy. akurat ta czesc ma tylko inny ksztalt niczym innym sie nie rozni ale jest z gorszego stopu... Strasznie kruchy i miekki. _________________ PIASKOWANIE, SZKIELKOWANIE.
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 11:04 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
nie wiem skąd ale mam tą fotkę i jeszcze dzisiaj ją oglądałem w zwiazku z tematem. ten motocykl nie może być wyznacznikiem - za dużo w nim usprawnień - gaźnik, lampa tylna,kopniak na śrube fi8. typ nóżki o której rozmawiamy właściwy jest dla pannoni T5(druga seria - po 67roku, oraz p10 i inne młodsze. to że spotykane są w modelach starszych, moze być spowodowane tym że właśnie takie nózki były oferowane w polmozbytach jako część zamienna. jezeli masz dobrze zachowana taka nóżkę to wg mnie powinny zachować się na niej resztki chromu. |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 11:19 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
szary07 Motórzysta

|
Tak dokladnie byly one pokryte jakims specyfikiem. Moze masz racje ze byly w polmozbytach ale musze gdzies poszukac zdjec na ktorejs plycie mialem zdjecia ze starych czasow. _________________ PIASKOWANIE, SZKIELKOWANIE.
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 13:24 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|

|
To może aby bardziej nakreślić sytuację podsyłam zdjęcia mojego motorka w stanie jak go kupiłem, będzie łatwiej ocenić co jest oryginalne a co to późniejsze modyfikacje itp.
Będę wdzięczny za uwagi i opinie. |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 16:25 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
motorek pierwsza klasa.
poza nóżka zmianą biegów wszystko raczej oryginalne. nawet opona Cordatic która była założona w nowym motocyklu. tylna o ile się nie mylę, to made in israel..no i kapturek świecy - szczegół na który mało kto zwraca uwagę, ale z tego co kojarzę to już go nie posiadasz...
odpowiadając na pytania z pierwszego postu:
nóżka hamulca taka jak nóżka biegów, podnóżki jako odlew(jedną masz), puszki posiadasz właściwe, kolor kanapy właściwy(pasek raczej powinien być).klosz,obsada linki tak jak napisałem wczesniej. |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 16:50 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|

|
Kapturek świecy sprzedałem bo swojego czasu udało mi się dostać oryginalny kapturek wraz z przewodem z dawnych zapasów (nie używany). Co do Nr ramy i silnika to poniżej foty.
Przy okazji jeszcze jedno pytanie, w jakich modelach Pannonii były manetki kierownicy i linki (pancerz) w kolorze szarym ? Czy występowały też w czarnym ? |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 18:03 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
szary07 Motórzysta

|
chetnie zamienie nozki biegow. Mam taka jak potrzebujesz a ja chetnie wezme twoja. _________________ PIASKOWANIE, SZKIELKOWANIE.
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 19:25 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
oznaczenia ramy i silnika wskazuja na model T1. czyli juz klepali częsci na nowy model a sprzedawali jeszcze stary(TLF).
Twoją nózką biegów również byłbym zainteresowany - jak mozesz to zrób jej fotkę i podeslij na toni175@poczta.onet.pl
Ostatnio zmieniony przez toni175 dnia Czw Gru 08, 2011 19:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Czw Gru 08, 2011 19:44 Temat postu: Re: Pannonia 250 TLF 1961r. - kilka pytań odnośnie wyposażenia |
|
 |
|
seneb Osiedlowy kamikadze

|
Ta stopka zmiany biegów bardzo podobna do tej która jest w junaku _________________
  |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|