|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 05:16 |
Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 20:04 Temat postu: ustawienie zapłonu w wersji z prądnicą (alternator) |
|
 |
|
marjew131 Motórzysta

Wiek: 92 Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 108 Skąd: Tarnów Brzesko
|
Pytanie jak w temacie mam T2 z prądnicą prądu stałego, zapłon bateryjny. Uporałem się w końcu z iskrą przegrzebałem całą instalacje, stacyjkę itp a wina leżała w przerywaczu- stykał się z masą cały czas. teraz jest tak że przy próbie odpalenia chwyta, ale nie pali. Psika z rury wydechowej i nic. Przeczyściłem gaźnik (nawet nie uwierzycie co tam się uzbierało po 30 latach . Podejrzewam że trzeba sprawdzić zapłon przesuwałem prądnicą w prawo i lewo, ale na tzw. czuja. Jak powinno to wyglądać prawidłowe ustawienie zapłonu tego typu? |
|
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 22:19 Temat postu: Re: ustawienie zapłonu w wersji z prądnicą (alternator) |
|
 |
|
PawełT2 Dawca organów

|
odkręcasz śrubę, która jest pod silnikiem na środku komory korbowej. wkładasz tam pręt (śrubę) z zaostrzonym końcem powoli obracasz wałem, aż pręt wpadnie w nacięcie w wale, w tym położeniu wału powinien nastąpić zapłon, przerywacz powinien rozewrzeć styki. _________________ Pannonia T2 1962
SHL M11 1964
WSK M06B1 1969
Junak M10
Skoda Octavia 1959 |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|