Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Początkujący kolekcjoner » czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 19:21 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Sro Cze 24, 2009 13:09    Temat postu: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

Siekier
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

jak w temacie

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Cze 24, 2009 14:47    Temat postu: Re: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

Wydra
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Jeśli kupujesz od prawowitego właściciela, a brak papierów wynika z tego, że dokumenty zostały zgubione. To pisz umowę kupna-sprzedaży z jasnym dopiskiem, że dokumenty (dowód rejestracyjny, poprzednie umowy) zostały zaprzepaszczone. Dzięki temu jak wystarasz się o opinię u rzeczoznawcy z takim kompletem papierów będziesz mógł wojować z wydziałem komunikacji o rejestrację.
Ja mam taka sytuację, że mam motor bez papierów i historii i do tego nie wiem kto był poprzednim właścicielem (moto ze złomowiska). Jestem w kropce bo albo uda się sklecić jakiś zmyślny fortel i zarejestrować a jak nie to 3 lata czekania i sprawa w sądzie o "zasiedzenie w dobrej wierze".
Jeżeli motor został wyrejestrowany z jakichś tam powodów przed 1997 rokiem to warto ubłagać właściciela o wizytę w wydziale komunikacji o wydanie wtórnika papierka o wyrejestrowaniu. Jeśli wyrejestrowany po 1997 to kapota:P Jakiś zmyślny fortel albo 3 lata i sąd.

Proszę doprecyzuj okoliczności w jakich chcesz kupić motor od tego wiele zależy. Są różne sytuacje, brak papierów, śmierć właściciela itp. Więcej szczegółów bardziej precyzyjna odpowiedz, postaramy się pomóc. PozDDRawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 08:43    Temat postu: Re: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

Wężu
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Witam. A co jeśli mam Pannonie od pierwszego właściciela, lecz ten nie żyje już od 15 lat. Mam natomiast umowę z jego żoną (spadkobierczynią) + nowe przepisy dot. rejestracji zabytkowych pojazdów. Czy jest szansa zarejestrować na unikat (nie mylić z zabytkiem!) czy muszę na zabytek? dokumenty niestety zaginęły...

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 16:43    Temat postu: Re: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

Wydra
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

To tez ciekawa sytuacja.
Można zrobić tak, że spiszesz umowę wsteczną jakbyś pisał z tym panem, tylko żona podpisze się za męża. Jeżeli 15 lat temu nie mogłeś kupić tego motocykla bo byłeś za młody to do umowy możesz wpisać kogoś z rodziny, kto te 15 lat temu był pełnoletni. Wtedy możesz wpisać w umowie brak papierów. Albo w wydziale komunikacji powiedzieć, że np. tata kupił i noc z tym nie zrobiła ja chciałbym wyprostować sytuację, bo mi na motocyklu zależy.

Spytaj w swoim wydziale komunikacji, czy pozwolą na to. Rzecz jasna nie mów, w jakich okolicznościach spisano umowę, bo taka forma jest najzwyklejszym poświadczeniem nieprawdy, czyli czynem karalnym. Ale ludzie tak robiąRazz

Możesz ją potraktować, jak zupełnie bez dokumentów, czyli rzeczoznawca i płożenie się przed urzędem.

Jest opcja zrobienia wszystkiego zgodnie z prawem, czyli uczynić motocykl własnością tej Pani. Czyli sprawa spadkowa. A do tego ciężko ludzi zmusićRazz No i normalnie umowa i urzędy.
Jeśli sprawa nawet się odbyła te 15 lat temu to ciekawe czy powiedziano sądowi o motocyklu. Swoją drogą gdyby powiedziano, to motocykl musiałaby przerejestrować na siebie. Czyli nie miałbyś problemu.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 13:56    Temat postu: Re: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

miko
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

hejka
mam panonie , tzn kupilem ale bez papierow i dokumentow ale z tablicami na kturych byla zarejestrowana ostatnio,chcialbym ja zarejestrowac,mam szanse???? Laughing

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Sie 09, 2009 18:47    Temat postu: Re: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

Wydra
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Chętnie coś poradzę, ale w takich przypadkach istotne są okoliczności nabycia pojazdu. Jaka jest przyczyna braku papierów?
Zgubienie?
Pojazd wyrejestrowany? jeśli tak to pi razy oko kiedy (rok)?
Kupiłeś ją od posiadacza czy właściciela (posiadaczem nazywam osobę, która ją miała ale od właściciela kupiła np. za flaszkę, lub przysługę. I nie odebrała dokumentów bo np. nie opłacało się/nie chciało rejestrować)?

Jeśli kupiłeś od prawowitego właściciela, to wróć do niego i poproś o wizytę w wydziale komunikacji, opłać wydanie wtórnika dowodu rejestracyjnego.
Jak to zrobisz to rejestrujesz normalnie tj. z umową i z dowodem rejestracyjnym-standardowa procedura.

Jeżeli sytuacja jest inna to opisz proszę.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Wrz 07, 2009 18:27    Temat postu: Re: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

miko
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

sienka, sory ze sie tak dlugo nie odzywalem ale preaca...! dzieki za objasnienie, ale w moim przypadku jest tak ze osoba od kturej kupilem motorek nie miala dokumentow anie nie spisalismy umowy k/s mam tylko tablice na kturych byla ostatnio zarejestrowana, i jeszcze pytanko czy do tego wszystkiego potrzebna mi jest opinia rzeczoznawcy?????????
orientuje sie ktos? z gory dzieki i pozdrawiam

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Sie 31, 2010 15:16    Temat postu: Re: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

pankracy33
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

jesli masz nie do przejscia problem napisz pankracy33@gmail.com

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Wrz 05, 2010 15:33    Temat postu: Re: czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s

miko
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

Cześć wszystkim!
trochę mnie nie było, brak czasu itp.
dzięki wszystkim za odpowiedź, co nieco już wiem o moim motorku ale i tak chyba nie będzie łatwo. Pozdrawiam wszystkich, do następnego.

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Początkujący kolekcjoner » czy kupując Pannonie bez papierów potrzebuję umowę k/s
 Strona 1 z 1