Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Początkujący kolekcjoner » Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 19:22 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 14:38    Temat postu: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

haptiSWDN
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Zastanawiam sie nad zarejestrowaniem swojego motoru jako zabytkowy (żółte tablice). Wiem ze to droga przez męke ale wedłóg mnie warto. Mam kilka pytań odnosnie rejestracji. Słyszałem że jeśli motocykl jest zarejestroweany jako zabytkowy przy kazdej najmniejszej ingerencji w niego np: wymiana małej cześci typu kranik paliwa lub opon wymaga każdorazowo opini rzeczoznawcy co ciągnie za sobą koszty czas i napewno dużo nerwów. To prawda ? Jak jest z ubezpieczeniem pojazdu na zółtych tablicach ? rożni sie jakos od białych tablic ? Czy można przerejestrować pojazd z białych tablic na żółte ?

Czytałem dosyć sporo na ten temat ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi
Był bym wdzieczny jesli ktos mogł by mi to wyjaśnić.
pozdrawiam.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 15:57    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

gustaw
Dawca organów
Dawca organów

Powiem Ci tak jeśli chcesz zamienić oryginał na cześć od innego motocykla to raczej problem może być , ale jeśli np kranik od pannoni zmieniasz na inny kranik od pannoni ( tego samego typu i wyglądu ) to problemów nie ma gdyż żaden rzeczoznawca Ci nie udowodni ze to ten a nie inny kranik był w pannoni bo kraniki z wyglądu są takie same O!!!! zresztą nie musisz się przyznawać

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 20:45    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

WARIX
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

wymiana małej części typu kranik paliwa lub opon wymaga każdorazowo opinii rzeczoznawcy co ciągnie za sobą koszty czas i na pewno dużo nerwów - tak to prawda

rejestracja pewno też pochłonie dużo czasu i $$$

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 21:08    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

iskra2a
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

ja mam motorek na żółtych tablicach.
i nie pytałem sie --jak wymieniałem części w silniku czy zakładałem nowe linki.możesz robić aby tylko motor nie odbiegał od orginału

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 21:18    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

WARIX
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

no ale jak pozmieniasz za dużo to już będzie problem

oryginał ma mieć ponda 95% procent nie pamiętam dokładnie

jak wygląd załatwianie żółtych tablic?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 22:34    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

haptiSWDN
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

a jesli założe zółte tablice i pozmieniam czesci na tyle ze motor nie bedzie oryginalny w tych 95% procentach ? to ktos to skontroluje ? sprawdzi ? prezciez chyba policja przy kontroli nie bedzie wyliczala mi kazdej czesci na procenty czy zgadza sie czy nie.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 23:25    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

WARIX
Polny popierdalacz
Polny popierdalacz

policja na pewno nie kontroluje bo się nie zna

przydatny link: http://www.pannonia.hoffman.auto.pl/moj_motocykl.php?r=3

jednak 70% oryginału Shocked zdziwiony że tak mało

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 19:52    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

Wydra
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Uzyskanie wpisu do ewidencji zabytków, a rejestracja na żółte tablice to zbieżne lecz oddzielne tematy.
To uzyskanie wpisu do ewidencji prowadzonej przez wojewódzkiego konserwatora zabytków daje wszystkie prawa i narzuca wszelkie obowiązki. Nie zaś fakt samej rejestracji na żółte tablice. Żółte tablice są niejako świadectwem prestiżu i postawieniem kropki nad "i" w procesie remontowania.
Do ewidencji może zostać wpisany totalny złom, który można zidentyfikować i którego wartość dla historii motoryzacji można potwierdzić.
Pojazd wpisany do ewidencji, żółtych tablic posiadać nie musi. Uzyskuje się prawo do nich. Jednak żeby je dostać pojazd musi przejść tak zwany przegląd wieczysty czyli bezterminowy.
Z tego wynika fakt, że zabytkiem może być złom, a złom po renowacji, piękny i błyszczący przechodzi przegląd i możemy przerejestrować na żółto.
Żeby uzyskać wpis trzeba wyrobić tzw. "białą kartę" czyli kartę zabytku. Najlepiej zlecić to rzeczoznawcy, bo podnosi to szanse na powodzenie i przyjęcie przez konserwatora. Można robić samemu, ale nie zawsze to przechodzi (łatwo o błędy i nieprzychylność konserwatora).
Uzyskanie wpisu do ewidencji jest zobowiązaniem się do tego, że pojazd utrzymamy w stanie nie gorszym niż w momencie zgłoszenia.
Pominięcie informacji o nieoryginalnych częściach, modyfikacjach i zmianach jest najzwyklejszym oszustwem. Ale jeśli np. zmieniliśmy rodzaj zapłonu to nic złego się nie dzieje, trzeba tylko o tym powiedzieć i zadbać by info znalazło się w opisie pojazdu.
Jeżeli mamy moto w oryginalnym stanie w dużym stopniu kompletacji i w takiej formie go zgłosimy nie możemy potem zamienić wydechów na pasujące z innej marki. Musimy zadbać o to by były z takiego samego modelu. Możemy naprawiać, wymieniać...ba to musimy robić by utrzymać moto przy życiu. Ale trzeba to robić w oryginale. Za wymianę kranu paliwa nikt karać nie będzie, ale jeśli wsadzicie kran od trabanta to mogą się przyczepić...w razie kontroli. Konserwator zabytków ma bowiem prawo do złożenia wizyty kontrolnej.
Wpis do rejestru nakłada jeszcze obowiązek podania miejsca przechowywania pojazdu, jeśli np. mamy go piwnicy w domu i go tam remontujemy i na adres domowy wystawiamy białą kartę, a po remoncie wstawiamy do garażu u sąsiada dwa domy dalej to o takiej zmianie musimy konserwatora informować (jeżeli przechowujemy tam dłużej niż miesiac).
Jeżeli ktoś chce to robić tylko dla oszczędności pieniędzy przy ubezpieczeniu, może pójść do ubezpieczalni i spytać czy przypadkiem może wystarczyć "orzeczenie o zabytkowym charakterze pojazdu". taki dokument wypisuje rzeczoznawca i nigdzie nie trzeba dalej iść. Ale to zależy od ubezpieczyciela. Jeden powie OK nie ma problemu, a drugi powie wpis do ewidencji proszę.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 20:20    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

haptiSWDN
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Cytat:
Jeżeli ktoś chce to robić tylko dla oszczędności pieniędzy przy ubezpieczeniu

czyli ceny ubezpieczen pojazdów z żółtymi tablicami sa tansze od tych z białymi ?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 21:47    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

Wydra
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Tak, zniżki są, co więcej pojazd z WPISEM DO EWIDENCJI (bo tablice to rzecz gustu) zwolniony jest z obowiązku posiadania ciągłości OC, można wykupić też ubezpieczenie np. na 4 miesiące sezonu motocyklowo-zlotowego. W praktyce ceny takich krótkich polis są porównywalne z całoroczną tj. są niewiele tańsze.
Ale jest tu fajna sprawa, bo przyjmijmy kupujesz fajne moto, z papierami ale do remontu. Normalnie nikt na to nie patrzy. Musisz go zarejestrować i opłacić OC. Jak uda Ci się sprawnie wszystkie papiery załatwić to zamiast płacić OC za rozebrany pojazd stojący w garażu możesz wysłać do Ubezpieczyciela pismo, że nie chcesz go ubezpieczać.

Jeszcze kilka lat temu ubezpieczając swojego trabanta '76 pomimo tego, że właśnie zrobiłem prawko miałem 50% zniżki na OC za wiek pojazdu. To było w PZU. Niestety 2 czy 3 lata temu przywilej ten został zabrany. Teoretycznie pojazd który ma 40 lat może zostać uznany przez ubezpieczyciela za klasyk i dostać zniżkę, a w praktyce jest tak, że zniżkę dostaje pojazd z orzeczeniem/białą kartą.
U ubezpieczyciela trzeba dobrze się wypytać, najlepiej pójść do inspektoratu PZU. Wiem z doświadczenia, że firmy tupu "direct" nie chcą widzieć u siebie starych pojazdów np. mBank ubezpiecza pojazdy nie starsze niż 20 lat:]

Poza tym gorąco polecam lekturę na ten temat. W dziale prawnym miesięcznika Classicauto był cykl artykułów na ten temat. Numery 28-30 czyli do grudnia 2008 do lutego 2009. Z opisem jak samodzielnie wypełnić białą kartę, poradami itp. Moja wiedza wypływa właśnie z tych artykułów i z praktyki bo zrobiłem kartę dla trabanta. Jak zostanie przyjęta, nie wiem, czekam.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Paź 14, 2009 14:39    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

JunaKiszka
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Jeżeli masz motor zaresjtrowany to niema sensu sie bawić w żółte blachy,no chyba ze niemasz co z kasa robic !

90% ludzi co decyduje sie na zólte blachy to tacy ludzie co nie mają wogóle papierów a chcą legalnie jeżdzić .

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Paź 15, 2009 07:18    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

Wydra
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Zgadza się, gdyby nie "żółte tablice" to np. ja sam w ogóle nie miałbym szans rejestracji swojego motocykla. Poza tym rejestracja na żółte kosztuje trochę, ale opinie obiegowe. To, że trzeba mieć na to 1000 złotych czy, że biała karta kosztuje 500 to jest mit.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Paź 27, 2009 19:33    Temat postu: Re: Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?

JunaKiszka
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Wydra napisał:
opinie obiegowe. To, że trzeba mieć na to 1000 złotych czy, że biała karta kosztuje 500 to jest mit.

To ile mniej wiecej kosztuje zarejstrowanie motoru na żółte blachy ?

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Początkujący kolekcjoner » Czy zarejestrować jako pojazd zabytkowy ?
 Strona 1 z 1