|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
Idź do strony 1, 2 Następny
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 19:32 |
Wysłany: Czw Mar 05, 2009 09:29 Temat postu: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
lupus-d Polny popierdalacz

|
Witam, jestem od niedawna a raczej od kilku dni posiadaczem motoru Pannonia i jak to bywa najczęściej nie ma ona żadnych dokumentów. Zanim zacznę inwestować w stan techniczny i poprawiać jej wygląd zew. chce miec uregulowaną sprawe legalnego wyjazdu na ulice. Chce zarejestrować jako zabytek i jak już pewnie wiecie nie jest to takie łatwe jeśli chodzi o kompletowanie dokumentów. Potrzebuje waszej pomocy w wypłnieniu karty opisu technicznego motoru. Odczytałem takie numery na motorze T2 05 16 52 /1584 i tak do końca nie wiem co one oznaczają. Może mówia o roczniku i modelu. Mając rocznik i model można dalej ustalić mase innych informacji. Prosze was o pomoc :( |
|
|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 18:42 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
Troll Motórzysta

|
Byl juz tu watek o nr w ktorym pokazany byl sposob czytania roczmoka i typu z nr seryjnego. Wg mnie maz typ T2 z 1962 r. _________________ Pannonia T1 '61
Suzuki TS 250 '71 |
|
|
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 07:10 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
lupus-d Polny popierdalacz

|
Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Ja tez tak obstawiam z typem i rocznikiem ale poprzedni własciciel twierdzi, że to 60 rocznik ale na jakiej podstawie to nie wiem. Ostro zabrałem sie za rejestracje i w sobote jestem umówiony z diagnosta i rzeczoznawcą. Podobno rzeczoznawca miał juz kilka razy doczynienia z opisem rysu historycznego pannoni więc wspólnie myśle, że dotrzemy do właściwego rocznika i modelu. pozdr Lupus-d |
|
|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 10:18 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

Wiek: 20 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 219 Skąd: białystok
|
Witam. Pod dlugim poszukiwaniu udalo mi sie zdobyc dowod rejestracyjny do mojej t5. Mam tablice, numery ramy i silnika sie zgadzaja. Jednak prawnym wlascicielem motocykla jest dziadek ktory wyjechal i prawdopodobnie nie zyje :/ w jaki sposob moge zarejestrowac motor? |
|
|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 21:32 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
kleryk2 Motórzysta

|
Hej.
Jak numery ramy i silnika się nie zgadzają to nie problem, ważne aby nr ramy zgadzał się z dowodem. Jeżeli chodzi o dziadka to w wydziale kom. musisz przedstawić umowę kupna sprzedaży z "dziadkiem" nie możesz mieć umowy z datą po jego ew śmierci. _________________

Ostatnio zmieniony przez kleryk2 dnia Nie Wrz 04, 2011 19:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Nie Wrz 04, 2011 10:28 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
Sęk w tym ze nie posiadam zadnej umowy. A nawet chcial taka miec to nie wiem jak zdobyc numer dowodu owego dziadka. No i jesli zmarl kilkanascie lat temu to urzad skarbowy moze naliczyc kare za zwloke :/ doradzcie cos Panowie |
|
|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 19:17 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
Witam. Udalo mi sie dostac tabliczke znamionowa z dowodem rejestracyjnym od innej pannonii. Czy mial ktos kiedys podobna sytuacje? Prosze o pomoc na priv |
|
|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 20:09 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

Wiek: 29 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 176 Skąd: starachowice
|
chcesz zarejestrować na żółte tablice czy na białe. w pierwszym przypadku koszt to około 200zł i naprawdę niewiele formalności, w drugim przypadku musisz wyprostować sprawy własności-brak dowodu rejestracyjnego, tabliczki, rejestracji to nie problem.
bodajze na stronie oldtimery.pl sa procedury krok po kroku jak postępować.
kolega zarejestrował dkw bez jakichkolwiek dokumentów i zamknął się w kwocie 200zł. |
|
|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2012 21:31 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
chcialbym zarejestrowac na biale tablice tylko tak jak mowie- dowod mam tylko z innej pannonii :/ zolte tablice to ostatecznosc .. |
|
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 04:45 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
rafał1972 Motórzysta

|
A czemu ludzie boją się tych żółtych tablic jak ognia?Przecież rejestracja na zabytek to same plusy,tylko jeden przegląd,dogodne ubez. OC i jeszcze taka tablica wygląda zaje...iście.Tylko nie piszcie o tych zgodach konserwatora zabytków na wyjazd za granicę,bo jak na razie to nie jesteśmy w stanie zorganizować zlotu we Włocławku,a gdzie tu mowa o zagranicy. Ktoś tam kiedyś pisał w innym temacie,że jak się ma moto zarej. na zabytek to trzeba moto udostępnić do oglądania jak ktoś sobie zażyczy.A ja to bym nawet chciał,żeby pod mój dom podjechał malutki autokar z wycieczką malutkich Japończyków,z malutkimi aparatami fotograficznymi na swoich malutkich klateczkach w koszule w kwiaty i w słomkowych kapeluszach.Było by na pewno fajnie no i ciekawie.A może ktoś z kolegów (przeciwników żółtych blach) pochwali się swoją wycieczką Pannonią gdzieś w "Bayerny",a może jeszcze dalej.Wstawcie też fotki jak była u was wycieczka Japsów albo Angoli oglądać Pannonie. |
|
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 09:11 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
Powiedzmy ze zdobede opinie rzeczoznawcy itp ale co z dokumentem wlasnosci ktorego nie posiadam? Co jesli motor jeszcze prawnie jest zarejestrowany na kogos innego? |
|
|
Wysłany: Wto Kwi 24, 2012 14:33 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
rafał1972 Motórzysta

|
Ale przecież jeżeli nie masz żadnego dokumentu własności,to czy zechcesz zarejestrować na białe blachy czy na żółte to czeka cię to samo bagno i droga przez mękę w obu przypadkach.Tak samo jeżeli moto jest jeszcze zarejestrowane na kogoś innego,to co?-na białe zarejestrują ci od razu,a na żółte nie?.Znowu w obu przypadkach jest ta sama kicha.Oczywiście,jeżeli zakupił bym Pannonie z piękną ciągłością umów,z dowodem rej.(ale oczywiście nie z uciętym rogiem albo z adnotacją-"wycofany z ruchu na stałe),to nic i nikt na świecie nie namówił by mnie na rej. na zabytka,ale w każdym innym przypadku rejestrował bym na żółte blachy,bo nie mając mocnych kwitów to czy na białe,czy na żółte to i tak trzeba przebrnąć przez to biurokratyczne bagno. |
|
|
Wysłany: Sro Kwi 25, 2012 15:18 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
onsok Polny popierdalacz

|
| matti800 napisał: | | Witam. Pod dlugim poszukiwaniu udalo mi sie zdobyc dowod rejestracyjny do mojej t5. Mam tablice, numery ramy i silnika sie zgadzaja. Jednak prawnym wlascicielem motocykla jest dziadek ktory wyjechal i prawdopodobnie nie zyje :/ w jaki sposob moge zarejestrowac motor? |
kupiłeś bezpośrednio od dziadka czy też ,,od kogoś kto kupił od kogoś kto kupił od dziadka'' ? |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 27, 2012 10:31 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
matti800 Dawca organów

|
Po dziadku motor mial chyba 2 wlascicieli ale nikt umowy z owym dziadkiem nie podpisal :/ zastanawia mnie czy bylaby mozliwosc wyciagniecia z ludzi w urzedzie danych dziadka potrzebnych mi do umowy.. Mam znajomego w urzedzie ciekawe czy by to przeszlo |
|
|
Wysłany: Pią Kwi 27, 2012 11:24 Temat postu: Re: rejestracja Pannoni |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

Wiek: 29 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 176 Skąd: starachowice
|
matti odczytałeś to co napisałem ci na gg odnośnie takich umów???gość który napisał taką umowę na mnie dostał wyrok w zawieszeniu - sprawa wyszła w urzędzie.
spisz umowę z gościem od którego kupiłeś motocykl, dodatkowo on ma napisać oświadczenie że zagubił dotychczasowe umowy i jest właścicielem pojazdu który sprzedaje. |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|