|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 19:34 |
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 19:19 Temat postu: Serdecznie witam |
|
 |
|
Hemi Polny popierdalacz

|
Głośne WITAM dla Wszystkich.Jestem na forum nowy ale z Pannonia bawię się od małego,szukając części do mojej T5 natknąłem się na forum i postanowiłem się zarejestrować.Historia moich nabytków jest długa i zapewne nikomu czytać się tego nie będzie chciało tak więc nie będę z tego względu opisywać tego na forum;)
W każdym razie w posiadaniu mam 2szt. Pannoni T5(jedna niestety rozebrana na części) i jeszcze jedną T1 kupioną pod Dęblinem dwa lata temu.
Liczę,że skorzystacie z mojej obecności tutaj jak i ja pogłębię wiedzę na temat tych pięknych motocykli.
Pozdrawiam |
|
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 19:45 Temat postu: Re: Serdecznie witam |
|
 |
|
PawełT2 Dawca organów

|
Ładny wstęp, tylko jest jeden problem - mianowicie, nas tutaj strasznie interesują historie związane z naszymi maszynami więc dawaj bez zastanowienia  _________________ Pannonia T2 1962
SHL M11 1964
WSK M06B1 1969
Junak M10
Skoda Octavia 1959 |
|
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 20:05 Temat postu: zdjęcia |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

Wiek: 37 Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 163 Skąd: Nowy Targ
|
może wrzucisz zdjęcia? _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 20:09 Temat postu: Re: Serdecznie witam |
|
 |
|
Hemi Polny popierdalacz

|
Historia mojej T5 obecnie remontowanej jest długa ale mogę zawdzięczać to mojemu ojcu.W 1972r. mój ojciec kupił 5-letnią Pannonię T5(rok produkcji 1967) od komendanta Milicji Obywatelskiej w Kędzierzynie-Koźlu,nie będę nadmieniać nazwiska ale gdyby ktoś chciał poznać to nie ma problemu. Pannonie kupił ze względu,że sprzedał Junaka,z którym miał trochę problemów technicznych,które coraz częściej zaczęły go nękać.
Podczas kupna motocykl miał przejechane zaledwie 3tys.km i był w idealnym stanie jak wspomina ojciec.Przez użytkowanie tego motocykla aż do 1984r zrobił pannonią 32tys.km i co najważniejsze bez żadnych poważnych awarii na trasie! Z poważniejszych napraw jakie Panka miała to wymiana jednej lagi przedniej,błotnika i kolanka ze względu na kolizje z kierownikiem Jawy,który jechał po %%% i wjechał na czołowo w mojego ojca.Naszczęście zdarzyło się to na remoncie drogi i nie było poważnych uszczerbków na zdrowiu,motocykle ucierpiały najbardziej i kierowca pijak,który pojechał wraz z milicją.
Po roku 1984 Pannonia poszła w odstawkę,na jej miejsce przyszła Skoda 100,do roku 1996 motocykl był sporadycznie używany w celu przepalenia i na krótki trasy,tego roku motocykl odziedziczył mój brat i do roku 2004 brat powoził pupę T5 po czym czarna strzała jest w moich rękach aż po dzisiejszy dzień.
Z remontów jakie przeprowadziłem przez ostatnie kilka lat to:nowy lakier,kompletny remont silnika na oryginalnych częściach,instalacja elektryczna(cała) i obszycie u tapicera siedzenia na wzór oryginału.
Teraz zaczynam zabawę najkosztowniejszą czyli chromy,narazie kupiłem na allegro lagi po chromie ale chciałbym zrobić cały tył chromów tj. amorki,koło i wydechy.
W fotografiach rodzinnych często ten motocykl się ukazuje chociażby przez to,że tatko motorem tym objechał Bułgarię,Węgry i Czechosłowację i do dzisiaj jak słyszy dźwięk jego ukochanej T5 widać błysk w oku.
A no i bym zapomniał: brat wraz z T5 uczestniczył na jednym ze zlotów w Januszkowicach na Opolszczyźnie w 2001r
Sporo mógł bym jeszcze opisywać w tym temacie ale po skrócie opisałem historię mojej Pannoni T5
Tak poza pannonią mam jeszcze klasycznego Fiata 125p z 1970r,którego odbudowę ukończyłem zeszłego roku i we wrześniu brat pojechał nim do ślubu,w kolekcji jest również Polonez z 1983r z silnikiem Fiata 132 2.0 z klatką bezpieczeństwa itp modami do KJS ale on jeszcze ma sporo drogi przed sobą ze względu na prace trwające przy nim.
Ostatnio zmieniony przez Hemi dnia Sro Mar 17, 2010 20:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 20:22 Temat postu: Re: Serdecznie witam |
|
 |
|
kupiec1976 Krążownik szosy

|
No ładny "kawałek historii", jeszcze fotki i będzie po sprawie........... _________________ Pannonia T1 (1963)
Junak M 10 (1964)
Jawa 175 (1960) |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|