|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 19:40 |
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 08:48 Temat postu: Witam Kolegów |
|
 |
|
mr_freak Polny popierdalacz

|
Chciałbym serdecznie powitać kolegów motocyklistów. Od niedawna jestem posiadaczem Pannoni 250 '59. Jestem nowy wiem że jest opcja >SZUKAJ< ale każdy problem jest inny i wymaga osobnej uwagi.
I na samym początku chciałbym abyście pomogli mi rozgryść problem Umowy kupna i Rejestracji. Problem jest następujący.
- kupiłem sprzęt za śmieszne pieniądze od gościa. (motocykl należało do jego szwagra który nieżyje) który go tak jakby "odziedziczył/przywłaszczył". Inne Nazwiska!
1. Jak w takim przypadku spisać umowe, czy wogóle jest sens robić cokolwiek z tym?
2. DR jest przekreślony odręcznie długopisem na pierwszej stronie co to znaczy?
Czy da sie to załatwić-obejść bo szkoda sprzęta sprzedawać na części bo po spuszczeniu płynów a karteru i wymianie oleju zalaniu nowym pięknie zagadał.  |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 14:11 Temat postu: Re: Witam Kolegów |
|
 |
|
gustaw Dawca organów

Wiek: 24 Dołączył: 07 Lip 2007 Posty: 277 Skąd: Ostrowiec Św
|
musisz się dowiedzieć czy była sprawa spadkowa o wszystko a nie o pojedyncze rzeczy ( pojazdy budynki lodówki i chleb ) jeśli była o wszystko to idziesz do osoby która odziedziczyła spadek spisujesz umowę i chyb potrzebna kopia aktu spadku, dalej z tymi dokumentami do starostwa ( ale skoro jest skreślony to potrzebujesz opinii rzeczoznawcy ) jeśli nie jest wyrejestrowany to normalnie rejestrujesz , jeśli jest to musi rzeczoznawca zrobić opinię i dalej do wydziału komunikacji . Nie daj się paniom z WK bo im sie nie chce babrać w tych starych papierkach. _________________ życie jest motocyklem:)) |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 16:31 Temat postu: Re: Witam Kolegów |
|
 |
|
Robert Moderator

|
Może warto byłoby spróbować napisać umowę kupna sprzedaży 1-szego właściciela ze szwagrem (z datą sprzed śmiercią) i drugą szwagra z Tobą. Jest kontynuacja umów. Lecz podpis trzeba podrobić.
A przekreślony DR, to z pewnością Pojazd Wyrejestrowany. Jesli wyrejestrowanie było wieki temu, to jak chcą w Wydz Kom to zarejestrują, jeśli nie to nie.
Lecz mogę się mylić _________________ pora siadać na motora |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 20:29 Temat postu: Re: Witam Kolegów |
|
 |
|

|
a czy taka umowa między właścicielem a szwagrem wymaga numeru dowodu osobistego, czy taką umowę muszę także okazać razem z moją umową w wydziale komuniacji?
Czy spisać umowę z tym obecnym gościem a w WK pokazać oświadczenie że umowa między właścicielem a szwagrem się zgubiła? |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 20:32 Temat postu: Re: Witam Kolegów |
|
 |
|
gustaw Dawca organów

Wiek: 24 Dołączył: 07 Lip 2007 Posty: 277 Skąd: Ostrowiec Św
|
musi być pieczątka Urzędu Skarbowego mimo ze na umowie jest kwota mniejsza niż 1000zł. Ja podałem drogę poprawną zgodną z prawem _________________ życie jest motocyklem:)) |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 20:38 Temat postu: Re: Witam Kolegów |
|
 |
|

|
| gustaw napisał: | | musi być pieczątka Urzędu Skarbowego mimo ze na umowie jest kwota mniejsza niż 1000zł. Ja podałem drogę poprawną zgodną z prawem |
a na której umowie? między mną a tym gościem czy nim a szwagrem? |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 20:39 Temat postu: pieczątka |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

Wiek: 37 Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 163 Skąd: Nowy Targ
|
| gustaw napisał: | | musi być pieczątka Urzędu Skarbowego mimo ze na umowie jest kwota mniejsza niż 1000zł. Ja podałem drogę poprawną zgodną z prawem |
hej, ja zarejestrowałem bez pieczątki US na umowie na 500 zł. co kraj to obyczaj  _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 20:48 Temat postu: Re: pieczątka |
|
 |
|

|
naszła mnie taka myśl, czy coś takiego może się zdarzyć.
Spisać poprostu umowę z tym obecnym gościem bo on jest II właścielem i poprostu kupił kiedyś motor i go niezarejestrował. A ja kupuje dzisiaj od niego i go rejestruje. |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 20:55 Temat postu: Re: pieczątka |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

|
| mr_freak napisał: | naszła mnie taka myśl, czy coś takiego może się zdarzyć.
Spisać poprostu umowę z tym obecnym gościem bo on jest II właścielem i poprostu kupił kiedyś motor i go niezarejestrował. A ja kupuje dzisiaj od niego i go rejestruje. |
zarejestrować nie musiał ale umowe musi mieć żeby była ciągłość. inaczej mówiąc albo DR albo umowa kupna-sprzedaży. myślę że Ty już wiesz co trzeba zrobić tylko się boisz/masz wątpliwości  _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 20:58 Temat postu: Re: pieczątka |
|
 |
|

|
kurczę. z umową między I a II właścielem jest problem ale DR jest.
Czy w takim razie starczy DR i umowa mniędzy mną a II właścielem.
sory że jestem ciężko kapujący ale lubie mieć czarne na białym żeby nierobić OCZU w UK
Ostatnio zmieniony przez mr_freak dnia Pon Maj 03, 2010 20:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 21:01 Temat postu: Re: pieczątka |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

|
| mr_freak napisał: | kurczę. z umową między I a II właścielem jest problem ale DR jest.
sory że jestem ciężko kapujący ale lubie mieć czarne na białym żeby nierobić OCZU w UK |
a DR jest na tego którego nazywasz I-wszym? czy jeszcze na kogoś innego? _________________ jkgoral |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 21:02 Temat postu: Re: pieczątka |
|
 |
|

|
| jkpannonia napisał: | | mr_freak napisał: | kurczę. z umową między I a II właścielem jest problem ale DR jest.
sory że jestem ciężko kapujący ale lubie mieć czarne na białym żeby nierobić OCZU w UK |
a DR jest na tego którego nazywasz I-wszym? czy jeszcze na kogoś innego? |
a tego pierwszego niestety
 |
|
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 21:10 Temat postu: Re: pieczątka |
|
 |
|
jkpannonia Motórzysta

|
| mr_freak napisał: | | jkpannonia napisał: | | mr_freak napisał: | kurczę. z umową między I a II właścielem jest problem ale DR jest.
a DR jest na tego którego nazywasz I-wszym? czy jeszcze na kogoś innego? |
a tego pierwszego niestety
 |
to krok po kroku. opcja 1. piszesz u mowę z nim, z I-wszym. opcja 2. I-wszy pisze umowę z II gim a później Ty z II gim. no i rejestrujesz.
takie dokumenty są potrzebne a kto co podpisze? oczywiście właściciele. to już Twoja sprawa
bez odboiru _________________ jkgoral |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|