|
Pannonia - motocykle zabytkowe .::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.
|
|
Idź do strony 1, 2 Następny
|
Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 19:59 |
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 10:24 Temat postu: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
|
|
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 14:30 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Zimor Krążownik szosy

Wiek: 26 Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 78 Skąd: Ostrów Wlkp.
|
Witam Panią! Bardzo ładny model.. Da się go przywrócić do oryginały, ma najważniejsze elementy, a rama też chyba nie jest nieodwracalnie przerobiona.
Jakieś informacje można znaleźć w polskiej instrukcji obsługi.. (bodajże nawet ilość importu rocznikowo do polski) Tutaj coś dział download nie działa niestety.. Najszybciej do ściągnięcia to będzie coś z chomika np. http://chomikuj.pl/AHA75/Zabytkowe+motory/Panonia
Powodzenia! |
|
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2011 16:00 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Lilka Polny popierdalacz

|
Rama praktycznie nie jest uszkodzona obcięte są tylki same końcówki tylnego wahacza a kontowniki które są zamiast amortyzatorów są przyspawane , ale to akurat nie problem . |
|
|
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 08:13 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

Wiek: 29 Dołączył: 08 Sie 2009 Posty: 176 Skąd: starachowice
|
Witamy. bardzo piekny egzemplarz. kolejny egzemplarz z rocznika 58 który pokazuję ewolucje modelu. potwierdza że w tym roku praktycznie z miesiąca na miesiąc były wprowadzane zmiany w modelu TLF. co do braków to jest ich sporo, no ale tak jak Zimor napisał - najważniejsze elementy są.
cechy charakteryzujące ten motocykl to:
zbiornik z wlewem po prawej stronie ( pierwsza połowa 58 roku - być może w końcówce 57 były juz takie, jak do tej pory zbiorniki z wlewem po prawej stronie widziałem tylko ze starszym logiem, typu skrzydła-tu już z nowszym)
błotniki bez rantów - jeszcze z modelu tlt(chyba pod koniec roku 58 były już z rantem)
silnik z modelu tlt ale oznaczeniem tlf ( zmiana w oznaczeniu gdzieś w środku 58roku) |
|
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2011 06:27 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Lilka Polny popierdalacz

|
| Zimor napisał: | | Z Paulinką jak ją nazywasz nie powinno byś źle skoro odpalała.. |
A jednak rewelacji nie ma , wczoraj ściągnełam cylinder i co się okazało to tłok jest pęknięty i są pokaźne luzy na wale :/
| Zimor napisał: | Olej w silniku pewnie był to tryby się zakonserwowały | Oleju było może ze dwie łyżki stołowe, ale korozja nie wdarła się (na szczęście) do silnika.
Teraz pytanie do Was, gdzie (oprócz allegro) można kupić dobry (w miarę możliwości nie chiński) tłok ???
Jakiej jakości są te z AG-MOT-u ???
W Dębickim Skuterze na razie części do Pannoni brak 
Ostatnio zmieniony przez Lilka dnia Wto Cze 07, 2011 06:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2011 07:00 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
w chwili obecnej w ag-mot i u innych dystrybutorów dostępne sa tłoki indyjskie. o jakość trzeba pytać ludzi którzy na tym jeźdżą. osobiście zrobiłbym szlif z większym luzem i delikatnie docierał silnik na takim tłoku. a w międzyczasie szukal nowego lub uzywanego oryginału. w 58 roku były tłoki z przeciętym płaszczem od strony wydechu, no ale tłoki z późniejszych modeli też pasują. |
|
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2011 10:32 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Lilka Polny popierdalacz

|
Jeszcze jedno pytanko te zielone gumy rączek kierownicy to orginał czy po prostu wkład twórczy poprzedniego właściciela ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d00f0fd28082b7b2.html
Przepraszam za głupie pytania ale z Pannonią mam pierwszy raz do czynienia a informacje jakie są dostępne są bardzo okrojone i powierzchowne . |
|
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2011 12:49 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
toni175 Motórzysta

|
kto pyta, nie błądzi.
manetki na 95 % są nieoryginalne. fabrycznie były koloru szarego, zblizonego do koloru linek które widać na zdjęciach. |
|
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2011 13:35 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Zimor Krążownik szosy

|
Ale może nie tylko szare były.. Ja mam takie hm.. szaro zielone.. !?
Ale po kształcie można poznać bo Pannonia miała "płaskie" bez wybrzuszenia. |
|
|
Wysłany: Wto Cze 07, 2011 19:34 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Lilka Polny popierdalacz

|
A teraz pytanie z innej beczki , w AG-MOcie są tłoki które mają dwa pierścienie , mój stary ma trzy. Czy taki z 2 pierścieniami to dobry zamiennik ??? Ten stary pierścień to jeszcze nominał ( 68 ) i raczej szlifu robić nie będe.
Ewentualnie proszę o opinie co do tego allegrowicza i jakości części jeśli ktoś u niego kupował http://allegro.pl/tlok-pannonia-panonia-nowy-i1653294953.html
PS. Jakby ktoś miał na zbyciu mocowania kierownicy w miarę przyzwoitym stanie to proszę dać znać .
Ostatnio zmieniony przez Lilka dnia Sro Cze 08, 2011 13:08, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
Wysłany: Sro Cze 08, 2011 20:54 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
kleryk2 Motórzysta

|
Hej, ja kupiłem taki tłok na trzeci szlif bo miałem od MZ. Tłok i pierścienie, jak i sworzeń bardzo dobrze spasowane. Z ag-motu słyszałem że nie trzymają wymiarów. _________________
 |
|
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2011 13:29 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Lilka Polny popierdalacz

|
Oki dzięki za info .
A ja już mam prawie wszystkie brakujące części : tylny błotnik z lampą , blachę pod siodło i stopki pasażera 
Ostatnio zmieniony przez Lilka dnia Czw Cze 09, 2011 13:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Wysłany: Czw Cze 09, 2011 20:25 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Zimor Krążownik szosy

|
no to super, szybko działasz. Jeśli tak dalej pójdzie to w ten sezon na trasę ruszysz  |
|
|
Wysłany: Pią Cze 10, 2011 06:29 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Lilka Polny popierdalacz

|
W tym roku raczej już nie bardzo , bo kasa mnie trochę trzyma (studia, remont w domu). Ale powolutku będzie robiona , no i kwestia załatwienia papierów jeszcze zostanie ...
Mam nadzieję że w tym sezonie to Junakiem wyjadę , bo w sumie to tylko na powrót blach z malowania czekam. |
|
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 09:05 Temat postu: Re: Moja Paulinka (Pannonia De Luxe 1958 ) |
|
 |
|
Lilka Polny popierdalacz

|
Kolejne pytanko :
Na tabliczce znamionowej nabity jest Nr 7/0632 taki sam jak na silniku i na ramie . Wtajemniczonych w temat proszę o rozszyfrowanie . |
|
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
|
|
|
|
|