Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Moja Pannonia » Pannonia T1
Cześci do zabytków
 Idź do strony 1, 2  Następny Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 20:12 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 19:34    Temat postu: Pannonia T1

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

Tak wygląda mój sprzęcior nowo nabyty Laughing
http://img443.imageshack.us/my.php?image=31apqe1.jpg
http://img442.imageshack.us/my.php?image=33apet5.jpg
http://img339.imageshack.us/my.php?image=34apch1.jpg

Niedługo biorę sie za remont silnika...

Ostatnio zmieniony przez Tomal dnia Czw Mar 24, 2011 16:23, w całości zmieniany 1 raz

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 20:59    Temat postu: Re: Pannonia T1

Robert
Moderator
Moderator

wygląda na T1 lub TFL z błotnikami z rantami. Z którego roku jest?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Kwi 23, 2007 21:53    Temat postu: Re: Pannonia T1

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

rocznik 1962. na tabliczce oznaczenie modelu jako T2. właśnie nie wiem czy ma orginalny silnik bo są wszystkie biegi do góry a T2 chyba miała jedynkę na dół a resztę w górę nie?

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 16:10    Temat postu: Re: Pannonia T1

Powerslave
Motórzysta
Motórzysta

jak mi sie nie pokićkało T2 (stara TLD)ma prądnicę,a u mnie wszystkie biegi są do góry (moja tez TLD <-> T2), chyba ze mi sie porypały modele,
fajna jest,strasznie podobna do mojej jak ją kupiłem

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 17:46    Temat postu: Re: Pannonia T1

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

tylko że ja mam zapłon iskrownikowy...

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 19:22    Temat postu: Re: Pannonia T1

Powerslave
Motórzysta
Motórzysta

no to nieoryginalny silnik jak na tabliczce jest T2
to orginalny lakier?
jak masz instrukcje,to podeslij mi i paru osobom,bo przez przypadek zagaduja do mnie,zebym wyslal;D

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 19:57    Temat postu: Re: Pannonia T1

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

To w końcu silnik od jakiego modelu jest skoro ma zapłon iskrownikowy i 4 biegi w górę? Rolling Eyes
Lakier raczej nie oryginalny bo są złote szparunki na błotniku z tyłu a chyba gdzieś na forum czytałem że nie powinno ich tam być.
Co do instrukcji to zarzucać mailami to puszczę hurtem Smile Rolling Eyes

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Kwi 24, 2007 21:59    Temat postu: Re: Pannonia T1

Matek
Krążownik szosy
Krążownik szosy

hurtem? ok! matekb27@wp.pl

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Maj 01, 2007 09:31    Temat postu: Re: Pannonia T1

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

Witam,
Nie wiecie może jak to jest z tymi biegami? W jednej książce czytałem że tylko model z zapłonem iskrownikowym miał 3 biegi w górę i jedynkę w dół, natomiast modele z zapłonem bateryjnym miały 4 biegi do góry. Spytałem kolegi który swego czasu miał Pannonię z zapłonem iskrowym i mówi że też miał tak jak - 4 biegi do góry. Proszę o jakieś wyjaśnienia dotyczące silników montowanych w poszczególnych modelach, bo chciałbym swoją Pannonię zrobić na oryginał.
Dzięki i pozdrawiam Smile

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Wto Maj 01, 2007 16:18    Temat postu: Re: Pannonia T1

Powerslave
Motórzysta
Motórzysta

mam bateryjny i cztery biegi w górę, ale przerobić go na iskrownik to tylko kupno magneta,zmiana wału i prostownik selenowy...więc to chyba pic na wode z tymi biegami i zaplonami polaczonymi

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pon Sty 31, 2011 00:19    Temat postu: Re: Pannonia T1

seneb
Osiedlowy kamikadze
Osiedlowy kamikadze

Masz na niej brązowe szparunki czy mi się wydaje?? Ciekawe są tylne amortyzatory całe w chromie Smile

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Pią Lut 04, 2011 17:05    Temat postu: Re: Pannonia T1

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

siema.
Szparunki były coś a'la złote Wink. Ale teraz juz nie ma to znaczenia bo przeszły do historii ponieważ wszystko poszło do piachu i jestem na etapie lakierowania Wink. A co do amorów to sam nie wiem czy te ze zdjęć są oryginalne od Pannoni. Nabyłem już do regeneracji oryginalne i to właśnie one zostaną założone.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sob Lut 05, 2011 15:07    Temat postu: Re: Pannonia T1

Ropa-25
Motórzysta
Motórzysta

Amortyzatory są jak najbardziej oryginalne z regulacja twardości i według mnie te są lepsze...Smile a to ze całe w chromie to nic nie znaczy swojego czasu na Alledrogo ktos sprzedawał po regeneracji całe w chromie wiec to moze poprzedni właściciel kupił... Fabrycznie górna szklanka powinna być czarna (lakierowana) a dolna chrom... Osobiście zostawiłbym te, tylko górne szklanki polakierował... Powodzenia w remoncie:)
WSK M06 B3 rocznik 75.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Mar 24, 2011 17:30    Temat postu: Re: Pannonia T1

Tomal
Motórzysta
Motórzysta

przedstawiam raz jeszcze moją Pannonię.

Pannonia została zakupiona w mało "romantycznych" jeśli chodzi o motocyklową przygodę warunkach (nie było sceny ze starą szopką w której miałby stać ów zakurzony motor i nie było dziadka - owego właściciela;) ). Sprzęt kupiony od człowieka interesującego się motocyklami i posiadającego ich kilka (same weterany), który to z braku czasu i sił do pannoni postanowił ją sprzedać.
Moto kupiłem w stanie jak na zdjęciach powyżej-kiepski lakier, uszkodzony silnik (skrzynia i klin od iskrownika na wale). Motocykl prawdopodobnie był odnawiany w przeszłości ale nie było to zrobione starannie a i czas swoje zrobił.
Jest to model T1. Jak ją kupiłem (a mało się wtedy znałem na Pannoniach Wink ) na ramie widniał symbol T2, natomiast numer silnika zaczynał się od T1..... Uparcie dążąc do oryginału zakupiłem ramę od T1 i przełożyłem silnik ponieważ chciałem mieć chociaż początek numerów zgodny i od jednego modelu Wink.
Jako że od zawsze marzyłem o odrestaurowaniu Pannoni tak też postanowiłem zrobić Smile. Poniżej przedstawiam fotki z różnych etapów pracy...

rozbiórka silnika (widać złamany wodzik w skrzyni biegów):

robimy uszczelkę:

składamy silnik:

2 fotki tuż przed malowaniem:

efekt końcowy pomalowanego żelastwa:

Na dzień dzisiejszy mam zrobiony silnik (wymiana wszystkich łożysk, simmeringów, naprawa skrzynki biegów oraz wyfrezowanie miejsca na nowy klin koła zamachowego, bo w starym otworze chyba ktoś złamał wiertło i ślusarz powiedział że nie da rady tego wywiercić), tylne amortyzatory, pomalowane blachy (czyszczenie wiertarą i piaskowanie, potem podkład epoksydowy na kilogramy szpachli, podkład akrylowy, następnie lakier akrylowy i szparunki). Na dniach pogrzebię w przednim zawieszeniu i można składać. Do zrobienia została jeszcze instalacja elektryczna, którą będę od zera montował.
Dodam, że wszystkie w/w czynności wykonałem sam Very Happy , z tego jest największa radocha ale nie ukrywam, że jest to pierwszy weteran przeze mnie odnawiany i o kilka rzeczy będę bogatszy w wiedzę na wypadek remontowania innego zabytka w przyszłości Very Happy .
Mam nadzieję, że uda mi się osiągnąć zamierzony cel chociaż od momentu zakupu sprzęta miną w kwietniu 4 latka Very Happy .
Kolejne etapy odbudowy Panny będę starał się tutaj przedstawiać Smile .

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Nie Maj 08, 2011 08:42    Temat postu: Re: Pannonia T1

toni175
Motórzysta
Motórzysta

Tomal, kurcze dopiero teraz dopatrzyłem się że twoja pannonia oryginalnie to model T2. czyli zgodnie z tabliczką. silnik musiał być podmieniony. reszta jest własnie od modelu z prądnicą.zapodaj jakieś aktualne fotki.

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Moja Pannonia » Pannonia T1
 Strona 1 z 2