Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna Pannonia - motocykle zabytkowe
.::forum poświęcone motocyklowi Pannonia i innym motocyklom zabytkowym::.

PannoniaPannonia   Mapa PannoniMapa   AlbumAlbum   DownloadsDownloads  UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   FAQFAQ   SzukajSzukaj  
AukcjeAukcje   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Moja Pannonia » Pannonia TLF 1960
Cześci do zabytków
  Obecny czas to Sro Maj 23, 2012 20:18 

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PostWysłany: Sro Cze 22, 2011 20:55    Temat postu: Pannonia TLF 1960

Zimor
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Witam,
Zakładam temat tutaj, a nie w pomocy bo będę pewnie pytał o różne rzeczy.
Składam TLF i silnik dostałem w kartonikach rozkręcony do pojedynczych podkładek.. Ciężko mi się teraz w tym połapać.
Pytanie dotyczy montażu wału.

Korzystam z tego polskiego katalogu części.
1)Od strony sprzęgła jest nr. 16 Obsada pierścienia uszczelniającego 62x20 a dalej nr. 17 simmering 25x50x10
Ten oryginalny 17 jest w metalowej obudowie, ale zniszczony. Nie do użytku. To mogę założyć taki normalny współczesny gumowy? Którą stroną?
Z prawej strony nr. 41 to samo oryg. mam metalowy, nawet dobrze wygląda.
2) Podkładka dystansowa jedna tak jak na rys. nr. 18? Bo w innym katalogu inaczej to wygląda, są np. dwie obsady pierścienia i dwie podkładki na wale. Ale to chyba do starszych modeli, czy się mylę?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez Zimor dnia Sro Cze 22, 2011 20:59, w całości zmieniany 2 razy

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Cze 22, 2011 23:16    Temat postu: Re: Pannonia TLF 1960

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

cze w 16 i 41 z powodzeniem mozesz wcisnac gumowy oring tylko te pierscienie w gniazdach czyms uszczelnij a simering oczywiscie wargami w strone walu sie zaklada, co do tych podkladek metalowych moga byc wlozone dwie lub jedna a nawwet 3 wystepuja one u roznej grubosci sa to podkladki sluzace do kasowania luzu na wale podklada sie je w razie koniecznosci zeby wal sie nieprzesuwal wraz z lozyskami wzdluz czopow, w razie pytan pisz domnie na gg

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Sro Cze 22, 2011 23:18    Temat postu: Re: Pannonia TLF 1960

TRICK
Motórzysta
Motórzysta

mala poprawka, nie oring a simering Smile)

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 23, 2011 11:02    Temat postu: Re: Pannonia TLF 1960

toni175
Motórzysta
Motórzysta

dodam tylko żę zamiast metalowego pierścienia z simeringiem w środku, możesz założyć dwa normalne simmeringi o grubości 7. oznaczenie o ile pamiętam to 62x25x7. lepiej sprawdzają się niż ten pierścień, który lubi być nieszczelny. ewentualną różnicę grubości pierścienia do simeringów niwelujesz poprzez podkładki dystansowe. aha i starych simeringów nie zakładaj bo nie warto.

TOP   BOTTOM
PostWysłany: Czw Cze 23, 2011 13:02    Temat postu: Re: Pannonia TLF 1960

Zimor
Krążownik szosy
Krążownik szosy

Dzięki, już jaśniej Wink
Toni ale o której części/stronie Ty mówisz? Chodzi Ci, że aluminiową obsadę nr. 16 z włożonym simmeringiem zastąpić dwa simmeringami?
Za jednym nagrzaniem karterów chce zrobić tak: w lewej połówce włożę łożysko, dalej włożę aluminiową obsadę z simmeringiem 25x50x10, no i znowu ostatnie łożysko i zakończenie pierścieniem osadczym.
Z w prawej połówce łożysko, simmering 25x62x10 i dalej reguluję podkładkami dystansowymi przed założeniem ostatniego pierścienia tak jak pisaliście.
W sumie to napisałem tak jak na obrazku, ale chce się upewnić czy dobrze.

TOP   BOTTOM
 Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
 Forum Pannonia - motocykle zabytkowe Strona Główna » Moja Pannonia » Pannonia TLF 1960
 Strona 1 z 1